6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yükselen su otlanmayı azalttı

Türkiye’nin en önemli tatlı su üretim merkezlerinden birisi olan Beyşehir Gölü’nde son yağışlarla birlikte su seviyesinin yükselmesi otlanmayı azalttı.

İlçe Tarım Müdürü Nurettin Karşıyaka, otlanmanın azalmasını kış şartları nedeniyle geçici bir durum olarak değerlendirirken, “Su seviyesinin yükselmesi nedeniyle göl tabanında otlar azaldı ancak, yaz döneminde yine suların azalması ile bu sorun yeniden kendini gösterebilir” dedi.

Soğuk ve rüzgarlı havalar ile buzlanmanın yanı sıra, su seviyesinin yükselmesi sonucu dalgalanma ve su sirkülasyonunun artmasının otlanmanın kökünün kurumasına olumlu etkileri olduğuna işaret eden İlçe Tarım Müdürü Karşıyaka, “Ancak, bu durum mevsimsel, geçici bir durumdur. Su seviyesinin tekrar azaldığı yaz döneminde güneş ışınlarının tekrar gölün tabanına ulaşmasıyla birlikte otlanma yeniden görülmeye başlanır. Göl tabanına güneş ışınları inmediği sürece otlanma olmaz. O yüzden su seviyesinin yüksek tutulmasının buna olumlu katkıları olur. Geçtiğimiz yıllarda ot yiyen türlerin azalmaya başlaması ile birlikte otlanma konusunda yaşanan sıkıntıların önümüzdeki dönemde daha da azalacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 16:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?