4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Zehirli varil 5 işçiyi hastanelik etti

Konya'da çöplük alanı yakınlarında hafriyat çalışması sırasında işçilerin fark ettiği zehirli variller, sabah erken saatlerde geniş güvenlik önlemleri altında iş makinesiyle gömülü olduğu yerden çıkarıldı. Kimyager tarafından toprak altından çıkarılan 3 varilden alınan numuneler Ankara'daki laboratuara gönderildi. 

Merkez Karatay ilçesi Aslım çöplüğü sahası yakınlarında hafriyat çalışması yapan işçiler, alanda bulunan toprağı Büsan Sanayi Sitesi'ndeki şantiyeye çekerken, kimyasallar madde taşınmasında kullanılmış zehirli varilleri fark etmiş ve çevreye yayılan gazdan 5 işçi zehirlenmişti. Dün gece İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı görevliler incelemede bulunmasının ardından İl Sivil Savunma ekipleri, olay yerinde radyasyon ölçümü yaptı. Yapılan ölçümlerde radyoaktif maddeye rastlanmadı. Sabah erken saatlerde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü görevlileri varillerin bulunduğu yerden ilk numuneleri alarak kesin sonuç için Ankara'ya gönderdi. 

Karatay Kaymakamı Hakan Güvençer'in olay yerine gelerek incelemelerde bulunmasının ardından varillerin çıkarılması için iş makinalarıyla kazı çalışması yapıldı. Bu sırada varillerden sızan gaz kokusuyla hissedildi. Olay yerinde ambulans hazır bekletilirken, çevrede bulunan görevliler ile polis ve gazetecilere maske dağıtıldı. Polis megafonla, "Ateş kullanmayın ve yaklaşmayın" şeklinde uyarıda bulundu. 

Öte yandan, bölgede çok sayıda köpek ve büyükbaş hayvanın bulunduğu dikkat çekti. İki ayrı bölgede toplam 3 adet kimyasal madde taşınmasında kullanılan variller iş makinalarının yardımı aracılığıyla numune alınmasından sonra güvenlik önlemleri alınarak olduğu yerde bırakıldı. Bölgede bulunan işçilerden biri, varilin içinde ne olduğunu tam olarak bilmediklerini, götürdükleri toprağı döktüklerinde çamurlu varillerle karşılaştıklarını söyledi. 

Karatay Kaymakamı Hakan Güvençer ise, "Sadece tespit için buradayız. Varilleri gömüldüğü alandan çıkartıp numuneler alarak Ankara'ya gönderdik. Çok ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Radyasyon tesiri olmadığı kesindir, varillerdeki kimyasal atıklar inceleme sonrasında kesinlik kazanacak. Kimyasal madde nedeniyle arkadaşların zehirlendiği doğrudur. Fakat sağlık durumları iyidir. Bundan sonra idari soruşturma ve araştırma devam edecek. Sabahtan beri yapılan çalışmalarda kimyasal madde taşınmasında
kullanılan birinci bölgede 1, ikinci bölgede ise 2 varil bulundu" dedi. 

Zehirlen 5 işçinin Konya Numune Hastanesi'nde yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildiği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2007 Salı 16:40:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?