22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Yat seferleri tehlikede!

Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesine paralel olarak kıyılarda başlayan sığlaşma, yat seferlerini olumsuz yönde etkiliyor.

İlkbahar mevsiminde gölde adalara yat seferleri başlatarak Konya'nın Beyşehir İlçesi'nin turizmine ve tanıtımına olumlu yönde katkılar sağlayan yat sahibi Ahmet Bülbül, "Beyşehir Gölü adalarına başlatılan turlar bugünlerde tehlikeli bir dönem içerisine girdi. Göl elden gidiyor, kimse kılını kıpırdatmıyor. Çocukluğumdan beri Beyşehir'de yaşıyorum ve uzun yıllar gölde balıkçılık yaptım. Gölün su seviyesinin bu kadar hızlı bir şekilde düştüğünü görmedim. Son bir ay içerisinde göl seviyesi bir metreden fazla çekildi ve göldeki sığlaşma nedeniyle derinlik bazı yerlerde yer yer bir metrenin altına indi. Gölde derinlik kalmayınca, tekne seyri de zorlaştı. Bırakın tonlarca ağırlıktaki bu yatı, balıkçı tekneleri bile göl içerisinde seyirde zorluk çekiyor. Buna bir de aşırı otlanma eklenince, sıkıntı iyice arttı" dedi.

Gölde bu şartlarda bile yat seferlerinin sona ermemesi için mücadele verdiğini belirten Bülbül, "Ama, bunun sonu nereye varacak ben de bilemiyorum. Adalara gide gele oluşturduğumuz belli bir rotamız var. Bu rotanın dışına çıkmamak için su yüzeyine şamandıralar yerleştiriyoruz. Rotanın dışına çıktığımız takdirde, tekne göl içerisine saplanıp kalıyor. Gölün ortasında kalmamak ve teknemizi kıyıya getirebilmek için bu defa balıkçı kayıklarından yardım istemek durumunda kalıyoruz. Dün yine kapasitemizin altında bir yolcu taşımamıza rağmen, kent merkezinin yaklaşık 1 kilometre açığında dibe saplandık. Gölde derinlik kalmadı. Bazı yerlerde derinlik bir metrenin bile altına düşüyor. Yatımızda bu nedenle pervane ve motor kısımlarında maddi zararlar meydana geliyor. Beyşehir Gölü'nden artık su alımının su seviyesi yükselene kadar bırakılması gerekiyor. Bu konuda yetkilileri sahip çıkmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2005 Salı 15:18:49
Güncelleme :9 Ağustos 2005 Salı 17:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?