12
Haziran
2024
Çarşamba
EKONOMİ

AB'ye tohumluk ayçiçek satışı

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde ilk defa ekimi yapılan tohumluk ayçiçeği AB ülkelerine satılacak.
Alternatif ürün kapsamında ilçeye bağlı Aziziye Beldesi'ne ekimi yapılan tohumluk ayçiçeği hasadı başladı.

2 bin 200 dekarlık alanda ekimi yapılan ayçiçeği tohumları Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilecek. Aziziye Beldesi'ndeki hasadı yerinde inceleyen İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, "İlçemizde mevcut tarım arazilerinin fazla olması çiftçileri yeni arayışlara yöneltti.

Bu bağlamda Aziziye Beldesi'nde, Ereğli'de ilk kez ayçiçeği tohumluğu ekiminin yapıldı ve bugün hasadına başlanan tohumluk ayçiçek Avrupa'ya ihraç edilecek" dedi. Özgüven, Türkiye'de 6 milyon dekarlık alanda ayçiçeği ekiminin yapıldığını ifade ederek, "Ancak bu ekim yeterli olmuyor. İlçemizde ekime müsait tarım arazilerinin fazla olması çiftçilerimizi yeni arayışlara yöneltiyor. Syngenta firmasının önderliğinde Aziziye'de çiftçiler tohumluk ayçiçeği ekimi gerçekleştirdi. Bugün de hasadı yapılıyor.

Bu tohumluklar AB ülkelerine ihraç edilecek. Bizim temennimiz bu tür ekimlerin artarak devam etmesidir. Tohumluk ayçiçeği ekiminde sözleşmeli çiftçi modeli uygulanıyor. Bu model sayesinde Syngenta firması çiftçilerimizin ayni ve nakdi ihtiyaçlarını karşılamıştır. Çiftçilerimizin de konuya duyarlı olmaları da bizleri sevindirmiştir. Su sıkıntısı yaşanmasına rağmen verimlilik düzeyi oldukça yüksektir. Önümüzdeki yıllarda bu tür ekimlerin yaygınlaşmasını bekliyor, çiftçilerimize bol kazançlar diliyorum" diye konuştu.

Alternatif ürün ekimi yapan yöre çiftçilerinden Mehmet Gülsoy da, İlçe Tarım Müdürlüğü'nün yönlendirmesiyle ekim yaptıklarını ve çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda artarak süreceğini kaydetti.

Syngenta firması temsilcisi Ziraat Mühendisi Mustafa Pamukçu ise yaptığı açıklamada, "Bu ürünü sözleşmeli çiftçi modeli ile ektik. Çiftçi giderlerini tamamen firmamız karşıladı. Bu yıl su sıkıntısı yaşamamıza rağmen beklenen verimi elde ettik. Eğer su sıkıntısı yaşanmasıydı ortalamanın üzerinde bir verim alacaktık. Artık planlarımızı önümüzdeki döneme kaydıracağız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 22:26:52
Güncelleme :7 Aralık 2005 Çarşamba 17:50:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?