23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Çiftçi tohumluk bekliyor

Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, üreticinin ekim yapmaya başlayacak olmasına rağmen sertifikalı tohumlukla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bir çalışması olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl uygulanan 'Çiftçiye Yerinde Tohumluk Verilmesi' projesinin bu yılda uygulanmasını isteyen Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, "Önümüzdeki günlerde çiftçimiz ekime başlayacak. Sertifikalı tohumlukla ilgili Tarım Bakanlığı'nın bir çalışması gözlenmiyor. Çiftçi, sertifikalı tohumluk alabilecek mi veya bu tohumluğu nasıl alabilecek, bununla ilgili ne kadar destek verilecek? Bu konu açığa kavuşturulmalı" dedi.

Kuraklık nedeniyle çiftçinin büyük sıkıntılar yaşadığının altını çizen Çöklü, "Çiftçi, verilen fiyatlar, izlenen buğday alım politikasıyla daha büyük hayal kırıklığına uğradı. Geçen yıl 40 YKr'ye satılan buğdayı bu yıl 35 YKr'ye sattık. Girdilerin yükselmesine, mazot fiyatlarının artması nedeniyle çiftçimiz bu hasat döneminde umduğunu bulamadı. Çiftçimizin desteklenmesi için hükümetimiz değişik konularda primler ödeme taahhüdünde bulundu. Bunların hiçbiri ödenmedi. Sertifikalı tohum içinde pirim ödeneceği söylendi; ama hiçbir gelişme olmadı. Şu anda çiftçimiz önünü göremiyor" şeklinde konuştu.

Hububatta Türkiye'nin kendine yeten 7 ülkeden biri olduğunun altını çizen Çöklü, "Bu yıl yağışların azlığı kuraklığa neden oldu, çiftçi istediğini bulamadı. Çiftçimizi sıkıntıdan kurtarmamız için desteklerin zamanında verilmesi gerekiyor. Kaderine terk edilen çiftçi, bazı toplumlarda olduğu gibi kötü durumlara düşer. Bunun en basit örneği Cezayir. Cezayir'de çiftçi desteklenmedi üretim bitti, sonunda Avrupa bağımlısı haline getirildi. Türkiye'de bu hale getirilmesin. Biz kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyiz, bunu korumalıyız. Hükümetimizin, çiftçiyi sıkıntıdan kurtarması lazım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2005 Çarşamba 14:48:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?