22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

"Atlaramız birlikte yaşamış"

Seydişehir'i ziyaret eden Yunanistan ve İtalyan gençler Belediye önündeki Bizans ve Roma dönemine ait kalıntıları incelediler.

Eserler üzerindeki Figürleri ve yazıları tercüme ettiler ayrıca Seyyid Harun Camii üzerindeki kalıntılardan da Bu eserlere ait yapıtları inceleyerek şu bilgileri verdiler. ‘’Atalarımız bu topraklarda yıllar önce beraber yaşamışlar aramızda kültür farklılığı yok Kapadokya’da ve Konya çevresinde Yunanlılar yaşamış bu kalıntı eserler Bizans ve Selçuklu dönemine aittir. Geneli tahrip olmuş üzerlerindeki yazı ve figürler o dönemde büyük bir zaferin anısına yazılmış olacağı gibi önemli bir kişinin anısına da dikilmiş olabilir İSA öncesi dönemlere rastlıyor. Bazı Yunan mitolojisinde ölen gençliğin arkasından dikilmiş de olabilir, semboller bunu belirtiyor.

Diğer bir olasılık ise o devrin Bizans İmparatorluğunun ve Hıristiyan gücünü temsil ediyor. Bazı eserlerde kadın figürleri var buda Hıristiyan gücünün sembol göstergesidir. Genelde Bizans Roma döneminde yapılan bu eserler tüm dünyaya tek merkezden dağıtılmış, bu çevrede Bostandere kasabasında vasata şehrinde yaşayan Bizans Roma dönemi insanları bu eserleri imal etmişler büyük bir ihtimalle Cami duvarındaki taşlarda oradan getirilmiş olabilir. Aramızda hiçbir fark yok dünya küreselleşerek küçülüyor, politikalar siliniyor. Dünya gençliği geçmiş kültürleri anlayarak birbirlerini sevmelidirler’’ dediler.

İsmail Sünbül
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2005 Pazar 18:21:47
Güncelleme :3 Ekim 2005 Pazartesi 15:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?