1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Balık kıyımına karşı kooperatif

Suğla su ürünleri kooperatifi faaliyete geçti. 12 yerleşim biriminin ortaklaşa çalışmalarıyla kurulan kooperatif, üye kayıtlarına başladı.

Geçen yıl yaptığımız ve toplumda geniş yankı uyandıran Suğlada balık ölümleri haberinin ardından kurulum aşamasına gelen dernek işlemlerini hızlandırarak bu yılda aynı balık kıyımının olmaması için faaliyete başladı.

 Ortakaraören, Kesecik, Kumluca, Gökhüyük, Susuz, Gölyüzü, Çatmakaya, Ahırlı, Akkise, Çiftlik, Yalıhüyük, Arasöğüt ve Saray yerleşim yerlerinden balıkçıların girişimleriyle kurulan kooperatifin başkanlığına Ortakaraören Belediye başkanı Hasan Hüseyin Cansever getirildi.

Başkan Cansever amaç ve çalışmalarını şöyle anlattı: “Kooperatifimizin faaliyete geçmesiyle birlikte Konya Valiliği il özel idaresi encümenin gölü kullanma ihalesine girdik ve ihaleyi kooperatifimiz aldı.

Yerleşim yerlerinden üye kayıtları yapılıyor. Her avcımıza ruhsat vereceğiz, ruhsatsız avcı gölde avlanamayacak. Gölün denetimi avcıların tuttuğu balıkların alımı ve pazarlaması kooperatifimize ait olacak. Yasak dönemlerin de yasaklara uyulacak avcılarımız su ürünleri sirkülerine uyacaklar, uymayanlar denetim esnasında görülürse yasal yaptırımlarla karşılaşacaklar.

Suğla balığını eski günlerine kavuşturacağız yeri geldiği zaman korumaya alacağız balık stoklarını artıracağız. Önceki gibi vahşi avlanmaya son vereceğiz, Gölde canlıların yaşayacağı miktarda su seviyesini tutacağız, özellikle suların çekildiği yaz aylarında su sirkülâsyonu sağlanacak.

Amacımızı gölün kuşaktan kuşağa yaşamasını sağlayarak burada gerçek balıkçıların üye yapılarak geçimlerinin sağlanması, ailelerine gelir temin ederek geçimlerini sağlayacaklar. Özellikle yaz aylarında göldeki kirlenmeyi önlemek baş görevimiz olacak."

İsmail Sünbül - Kenthaber / Seydişehir
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2006 Pazartesi 11:45:03
Güncelleme :1 Mart 2006 Çarşamba 02:13:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tevfik avcu IP: 81.215.30.xxx Tarih : 2.03.2006 01:49:34
ben anlamadım şimdi ben zevk için balık tutmaya gitsem üye olup aidat yatırmam mı gerekecek???