18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Seydişehir'de leblebicilik tarihe karışıyor

50.yıldır Leblebi imal eden İsmet Erkan ve Hulusi Pekşenarslan leblebiciliğin bitmesinden korkuyor.

Halkın büyük bir bölümünün leblebi ürettiği ilçede bugün sadece 5 leblebici kaldı. Onlar da imalat yapmıyor, hazır alıp satıyorlar. 1940’lı yıllarda çocukken atalarının yanında bu mesleği öğrendiklerini dile getiren Hulusi Pekşenarslan (68) ve İsmet Erkan (68) kendilerinden sonra bu mesleğin sona ereceğinden endişe duyduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Seydişehir’de leblebicilik yok oluyor. O dönemlerde ilçede yaşayanlar geçimini bu yolla sağlardı. 300’ün üzerinde leblebici vardı. Bugün ise 5 civarında. Onlarda imalat yapmıyor. Konya ve Tavşanlı’dan hazır alarak satıyor. Şimdi bizler de kuru yemişçilik ve hazır leblebi satıyoruz dükkân kendimizin olunca idare ediyoruz.

Eskiden Suğla ovasında nohut yetişirdi. Bizler de büyük bir ustalıkla kavurarak toptan Türkiye’nin her tarafına pazarlardık. Şimdi nohut da yetişmiyor. Eczanenin dışında her yerde satılıyor. Çırak da yetişmiyor. Bu mesleği küçükken öğrenmesi gerekir kişini. Leblebinin tavını vermen lazım, ustalık ister. Eeskilerden kimse kalmadı. Gençler bu işi yapmıyor bizden sonra bu tezgâhlar kapanır. Bize göre Seydişehir’in o güzelim leblebi imalatı bitti."

İsmail Sünbül - Kenthaber / İzmir
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2005 Pazar 19:47:30
Güncelleme :5 Aralık 2005 Pazartesi 06:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?