2
Haziran
2024
Pazar
YAŞAM

Yerli salçanın tadı bir başka

Yerli domateslerden elde edilen salça yemeklere lezzet katıyor.Bir çok bölgenin domatesleri üzerine çoktandır yorum yapılırdı, nihayet Seydişehir domatesinin tadını keşfeden halk tercihini kullanınca pazarlara ve mutfaklara girerek egemen oldu.

Salça yaptırmak isteyenler tarlada kökenine ve yapısına göre seçme şansına sahip. Domatesleri dalından kopararak tadına varıyorlar ve karar veriyorlar. Seydişehir pazarına ve mutfağına geç giren domates salçaları yemeklerde kullanılmaya başlayınca, bazı üreticiler Bursa imalatı krom nikelden yapılan domates çekme makineleri alarak evlerinin önünde domatesi çekip halka ucuza mal edip sofralara girmelerini sağladılar ve artık tüketicilerin tercihi haline gelerek yaygınlaştı.

Tarlasında domates yetiştirip salça imal eden Muzaffer Dayıbaşı 3 yıldır bu işi yaptığı belirterek, ‘’20 dekar salçalık domates ektim çok talep var. Günde 25-30 aile salça çektirmeye gelir. Makinem günde 2 ton domates çeker, çekirdeğini ve kabuğunu ayırır. Kilogramını 1 milyon 500 bin liradan satıyorum.  4 kilo domatesten 1 kilo salça çıkıyor. Bu yılki talebi zor karşılıyoruz’’diye konuştu

İsmail Sünbül - Kenthaber / Seydişehir
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 09:25:29
Güncelleme :19 Eylül 2005 Pazartesi 06:16:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?