5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

1. Doğu Avrupa Gençlik Kongresi

Cojep International tarafından gerçekleştirilen 1. Doğu Avrupa Gençlik Kongresi Nevşehir'de başladı. 25 ülkeden 40'a yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı kongrede; gençlik, ırkçılık, insan hakları ve demokrasi konuları ele alınıyor. 

Nevşehir Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 1. Doğu Avrupa Gençlik Kongresi'nin açılış toplantısına Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Association of Lokal Democracy Agencies (ALDA) Başkanı Per Vinther, Cojep International Başkanı Ali Gedikoğlu, Cojep Türkiye Başkanı Recep Yeter ile çeşitli ülkelerden sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 

Açılışta konuşan Cojep International Başkanı Ali Gedikoğlu, Cojep'in; merkezi Strasburg'ta bulunan 14 Avrupa ülkesinde temsil edilen ve demokrasi, insan hakları çevre, gençlik, ırkçılık ve ayırımcılık konularını esas alan uluslar arası bir kuruluş olduğunu söyledi. Cojep'in 2005-2007 yılları arasında Doğu Avrupa ülkeleri arasında çeşitli faaliyetler yürüttüğü ve soğuk savaş sonrası bölgede yaşanan çözülme, kırılma ve dağılmalar ile birlikte bunların doğurduğu ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara karşı mücadele ettiğini belirten Gedikoğlu, "Tüm bu çalışmalar sonrasında bir kongre düzenleyerek çeşitli ülkelerde sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek ve sorunlara birlikte çözüm önerileri bulmak istedik. İnanıyorum ki 4 gün sürecek bu kongrede olumlu sonuçlar ortaya çıkacak" dedi. 

ALDA Başkanı Per Vinther ise konuşmasında, kongreyi düzenlemekte amaçlarının Doğu Avrupa'da kültürler arası iş birliği, diyalog ve dayanışmayı artırarak barışa hizmet etmek olduğunu söyledi. Vinther, bu kongreyi her iki yılda bir farklı bir Doğu Avrupa ülkesinde gerçekleştirmek ve Doğu Avrupa gençliğinin temsil edildiği karar alıcıları etkileyen, kalıcı, sürekli ve üretken bir hale getirme amacında olduklarını söyledi. 

Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu ise, çeşitli ülkelerden gelen sivil toplum kuruluşu temsilcilerini Kapadokya gibi dünyanın en önemli kültür turizm merkezlerinden birine sahip Nevşehir'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, kongrede Doğu Avrupa gençlerinin sorunlarına yönelik olumlu çalışmalara imza atılacağına inandığını bildirdi. 

Kongre 22 Nisan Pazar günü sona erecek.
iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2007 Perşembe 11:37:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?