6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

2. Kültür Sempozyumu başladı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin dünyanın başka hiçbir ülkesinde bulunmayan kültürel zenginliklere sahip olmasına rağmen bu avantajını turizm sektöründe yeterince kullanamadığını söyledi.

TÜRSAB tarafından düzenlenen "2. Kültür Sempozyumu" Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde başladı. "Kapadokya Kültür Buluşması" adı altında gerçekleştirilen sempozyuma, Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Karaman Valisi Fatih Şahin, Kırşehir Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Nevşehir Belediye Başkan Vekili Yücel Menekşe,TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, kaymakamlar, belediye başkanları ve turizmciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin artık güneş ve deniz turizminin yanı sıra kültür turizmine yönelmesi gerektiğini ifade ederek, bu konuda TÜRSAB olarak bir seferberlik başlattıklarını söyledi. Türkiye'de kültür turizminin geliştirilmesi amacıyla TÜRSAB olarak çeşitli sempozyumlar düzenlediklerini ifade eden Ulusoy, Türkiye'nin kültür turizmine yönelmediği takdirde kan kaybedeceğini ifade etti. Ulusoy, "Artık kum-güneş turizminden çıkmamız lazım. Kars Hani Harabeleri suskun, Sarıkamış'takı kayak sporlarının yapıldığı yer suskun, Van suskun, Karadeniz yaylaları 'gelin beni görün' diyor. Bu değerleri sunmak için bizim pazarlama faaliyetlerinde kabuk değiştirmemiz lazım. Esnafımızın anlayışını değiştirmemiz lazım. Doğayı koruyan , kültürel varlıklara göz bebeği gibi bakan bir anlayışı sürdürmemiz lazım. Aksi takdirde biz kan kaybederiz. Herhalde yine kabahat bizde. Artık neler yapmamız gerektiğini düşünmemizin zamanı geldi. 15-20 yıl önceki Kapadokya değil, 30 yıl önceki Türkiye değil daha doğrusu dünkü Türkiye yok. Her gün gelişen, bu gün 480 milyar dolara ulaşan bir Türkiye var. TÜRSAB olarak kültür seferberliğine çıktık" dedi.

Türk turizminde bazı şeyleri değiştirmenin vaktinin geldiğini kaydeden Ulusoy, Türkiye'ye gelen turistlerin ülkenin kültürel değerlerinden habersiz olmasından yakındı. Başaran Ulusoy, "Bugün Türk turizminde turistlerin sadece otel ve havalimanını gördüğü, folklorik değerlerimizi seyredemeyen, mutfağımızı tatmayan, el işi sanatımızdan alışveriş yapmayan bir anlayışı ben kabul etmiyorum. 30 milyon geleceğine 20 milyon turist gelsin, 20 milyon geleceğine 15 milyon gelsin ama bu ülkenin değerlerini bilen, gezebilen, öğrenebilen ve onları en iyi şekilde gittiği yerde anlatmayı becerebilen bir kitle istiyorum" diye konuştu.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu'da konuşmasında, düzenlenen sempozyumun Türkiye'de kültür turizminin gelişimine önemli katkıları olacağına inandığını dile getirdi. Konuşmasında daha sonra Nevşehir hakkında katılımcılara bilgi veren Vali Hacımustafaoğlu, "Önemli bir tarih ve kültür şehri olan Nevşehir'in olağan üstü doğa mucizeleri ile bezenmiş, İç Kapadokya bölgesinin önemli bir kısmına sahip olduğu biliniyor. UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi'nde 1985 yılından bu yana Göreme Milli Parkı adıyla kayıtlı bu bölgemiz, bilinen 400 civarındaki Kilisesi, yerin metrelerce altına yapılmış, gizli ibadet ve barınma mekanları olarak kullanılmış 300'e yakın yeraltı şehirleri ile Hıristiyanlık aleminin önemli bir inanç merkezi olmakta. Nevşehir'de 23 bin civarında yatak kapasitesi bulunmakta ve her yıl 2 milyona yakın turist tarafından ziyaret edilmekte" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 17:48:40
Güncelleme :8 Aralık 2007 Cumartesi 17:53:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?