3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

45. Türk Pediatri Kongresi başladı

Türk Pediatri Kurumu ve Çukurova Üniversitesi'nce ortaklaşa düzenlenen 45. Türk Pediatri Kongresi, Nevşehir'de başladı.

Nevşehir'de Kapadokya Dedeman Otel'de gerçekleştirilen ve ana teması ''Çocuk İstismarı'' olan kongreye yurt içinden ve dışından 120'si konuşmacı 750 çocuk hekimi katılıyor. Kongrenin açılış törenine katılan Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, bilim adamlarına Nevşehir ve Kapadokya bölgesiyle ilgili bilgiler verdi.

Nevşehir'in bütün dünyanın Kapadokya olarak bildiği bölgenin merkezini sınırları içinde barındırdığını hatırlatan Vali Hacımustafaoğlu, ''Bu bölge Göreme Milli Parkı olarak tanınır ki Göreme Milli Parkı, 1985 yılından bu yana Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alır ve Türkiye de bu listeye giren 9 yerden biridir. Nevşehir, Türkiye'de gelişmişlik endeksi sıralamasında 30'uncu sıralarda olan bir ilimizdir'' dedi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Doran ise, bir ülkenin kalkınmışlık ölçütlerinin başında anne ve çocuk sağlığını değerlendiren kriterler geldiğini söyledi. Prof. Dr. Doran, ''Ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kadın gebe kalıyor. Yılda ortalama 1,5 milyon bebek doğuyor. Ancak bunların 48 bin 280 kadarı bir yaşını bile doldurmadan ölüyor. Her yıl 700'den fazla anneyi yitirdiğimizi biliyoruz. Aslında 21. yüzyılın başında tüm dünyada durum çok da parlak değildir" diye konuştu.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş da, kongre yapmanın gerçekten çok zor olduğunu belirtti.İlköğretim öğrencilerinin halk oyunu gösterileriyle sona eren açılış töreninin ardından kongre başladı. Kongrede sosyal pediatri, kardiyoloji, acil ve yoğun bakım konuları ele alındı.

Kongrenin 21 Haziran'a kadar devam edeceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 13:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?