4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

6 hastada domuz gribi teşhisi

NEVŞEHİR'DE DOMUZ GRİBİ VAKASI

Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Yılmaz, domuz gribi şüphesi ile şu ana kadar 21 kişinin hastanede tedavi altına alındığını ve bunlardan 6'sında H1N1 virüsünün pozitif çıktığını belirterek, “Grip ve benzeri şikayetlerden dolayı hastanelere başvuran kişi sayısında yüzde 150 artış yaşandı” dedi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Yılmaz, domuz gribi konusunda alınan tedbirler ve aşı kampanyası hakkında bilgiler verdi. İl genelinde şu ana kadar domuz gribi vakasından dolayı herhangi bir ölüm yaşanmadığını ve test sonuçları pozitif çıkan kişilerin sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu vurgulayan Dr. Hasan Yılmaz, halen bu hastalıktan dolayı 6 kişinin hastanede yattığını ifade etti. Domuz gribinden dolayı insanların aşırı derecede tedirgin olmalarını gerektirecek bir durumun olmadığını kaydeden Dr. Yılmaz, "Nevşehir ilinde şu ana kadar domuz gribi ile ilgili önemli bir vaka yok. Bazı internet sitelerinde Nevşehir'de H1N1 virüsünden bir kişinin hayatını kaybettiği şeklinde haberler yayınlandı, fakat bu gerçek dışı. Şu ana kadar ilimizde bununla ilgili ölümcül vaka yaşanmadı. İlimizde şu ana kadar domuz gribi şüphesiyle 21 kişi hastaneye yatırıldı. Bunlardan 6 vakamız pozitif çıktı. Şu anda da halen 6 kişi hastanemizde yatmakta, bu kişilerin sağlık durumları da gayet iyi. Kişilerde domuz gribi çıkması çok önemli değil. Çünkü; şu anda belki de aramızda yüzlerce insan bu hastalığı çok hafif belirtilerle veya orta belirtilerle atlatıp normal hayatlarını yaşıyorlar. O bakımdan pozitif çıkması insanları çok fazla tedirgin etmesin. Biz vatandaşlarımıza önemli olan şeyleri sürekli tekrarlıyoruz. Koruyucu önlemlerin alınarak hijyene çok dikkat edilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız kendilerinde domuz gribi belirtileri gördüğü takdirde sağlık kuruluşlarına başvurmaları halinde gerekli tedavileri yapılacaktır" dedi.

“5 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR VE RİSK GRUBUNDAKİLER AŞILANIYOR”

Türkiye genelinde olduğu gibi Nevşehir'de de sağlık çalışanlarının ardından 6 ay ile 5 yaş arası çocuklarla risk grubunda yer alanların aşılama çalışmalarına başlanıldığını bildiren İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Yılmaz, aşılamaların sağlık ocaklarında yapıldığını kaydetti. Risk grubunun yeniden belirlendiğini ve bu grup içerisinde yer alan kişilerin sağlık ocaklarına başvurmalarını isteyen Dr. Yılmaz, "Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Aşı Pandemi Kurulu şu anda 6 aylık ve 5 yaş arası çocuklarla risk gruplarına yönelik aşılamayı başlattı. İlimizde de sağlık ocaklarımızda risk grubundaki vatandaşlarla 6 ay ile 5 yaş arası çocuklarımıza aşı yapılmaya başlandı. Risk grupları genişletildi ve kalp rahatsızlıkları bulunanlarla tansiyon hastaları, kalp yetmezliği olanlar, ileri derecede bulgu veren kalp kapağı ve damar hastaları, kronik böbrek, karaciğer ve kan hastaları, siroz, dalağı alınmış kişiler, 50 yaş üzerindeki diyabetliler, romatizmal hastalıklar, AIDS, kanser ve şişman hastalar, gebeler ile 15 gün içerisinde doğum veya düşük yapmış kişiler, 19 yaşından küçük olup sürekli aspirin kullanan hastalarla ileri derecede şişman olan hastalar risk grubu içerisine alındı. Bu grupta bulunan kişiler sağlık ocaklarına başvurdukları takdirde aşıları yapılacak" diye konuştu.

“OKULLARDA DEVAMSIZLIK ARTIYOR”

Domuz gribi nedeniyle il genelinde okullarda devamsızlık oranlarının günlük olarak takip edildiğini belirten Dr. Hasan Yılmaz, birçok ailenin grip endişesi ile çocuklarını okula göndermediğini açıkladı. Okullardaki devamsızlık oranının, normal zamanlara göre yüzde 4 oranında artarak yüzde 8 oranında olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, hastaneler ve sağlık ocaklarına başvuran kişi sayısında da ciddi bir artış gözlemlendiğini belirtti. Devlet hastanelerine başvuran kişi sayısının son dönemde yüzde 150 oranında arttığına ve bu nedenle hastanelerde büyük bir yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Dr. Yılmaz, grip ve benzeri hastalıklardan dolayı sağlık kuruluşlarına başvuranların yüzde 95'inin ayakta tedavi edildiklerini de sözlerine ekledi.

NEVŞEHİR'DE DOMUZ GRİBİ VAKASI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 11:44:03
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 11:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.170.172.xxx Tarih : 17.11.2009 15:09:30

sn.İL sağlık müdürü bulunduğunuz makam ağlama makamı değil. gereğini yaparsınız.,,basın salgın var derken siz,aile hekimliği ile uğraşin hangi alt yapıyla ise buyurun bu kadar artışla grip salgını okulları öncelikle sık ilaçlayın boş oturmanın anlamı yok.gereği yapılsın okullarda hijyen yok nedir yapmış olduğunuz hizmet anlamadım?  yakında OKUL AİLE BİRLİĞİ OLARAK KAPINIZDA AİLELERİ GÖRECEKSİNİZ BU GİDİŞLE......