3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Adli Bilimler Kongresi başladı

Nevşehir'in Avanos ilçesinde gerçekleştirilen 5. Adli Bilimler Kongresi'nde bu yıl, 'Adli Hemşirelik' konusu ele alınacak.

Avanos Belediyesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Adli Bilimciler Derneği ve Florence Nightingale Mektepleri ve Hastaneleri Vakfı tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen Adli Bilimler Kongresi, Nevşehir'in Avanos ilçesinde başladı.

Yıltok Otel'de gerçekleştirilen kongrenin açılış törenine Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Emniyet Müdürü Ömer Gurulkan ve çok sayıda bilim adamı ve öğretim görevlisi katıldı. Açılış töreninde konuşan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hülya Uçar, kongrenin bu yılki temasının 'Adli Hemşirelik' olarak belirlenmesinin, hemşirelik camiası açısından son derece önemli olduğunu ve bu kongre ile Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Türkiye'de adli hemşirelik alanında formal anlamda olmasa bile çalışan, ilgilenen kişilerin bulunduğunu ifade eden Doç Dr. Uçar, buna karşın bu konuyla ilgili bir araya gelerek bilgilerin paylaşılması konusunda bugüne kadar net bir adımın atılamadığını vurguladı. Avanos Belediye Başkanı Dr. Mustafa Körükçü ise, ilki 2004 yılında gerçekleştirilen Adli Bilimler Kongresi'nde bugüne kadar 'Adli Tıp, Adli Antropoloji, Adli Diş Hekimliği, Türkçe Konuşan Adli Bilimciler' konularının ele alındığını söyledi.

Kongrenin bu yılki teması nedeniyle bir ilk olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Körükçü, "Biz bu kongrelere ev sahibi ve etkinlikleri organize eden taraf olarak katılıyoruz. Bizim ülkemizde bir şeyi devam ettirmek, o işe başlamaktan daha zordur. Onun için bu kongrenin sürdürülebilirliği bizim için çok önemli. Önümüzde bir seçim dönemi var. Buna takılmamamız gerekir. Belediye veya Nevşehir Üniversitesi çatısı altında bu etkinlikler devam etmeli. Belediyeler organizasyonlar, etkinlikler, festivaller düzenler. Biz tercihimizi önce bilimden yana, fırsatımız kalırsa kültür ve sanattan yana ve en son olarak da eğlence ağırlığı daha yoğun olan dallardan yana kullanıyoruz" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülümser Kublay ise hemşirelerin adli olgularla sık sık karşı karşıya geldiklerini söyledi. Bugüne kadar eğitim alanında öğrencilere her zaman bu tür olgularda duyarlı olmalarının söylendiğini kaydeden Kublay, bu bir eğitim programı olduğu zaman öğrencilerin konuya daha dikkatli baktıklarını belirtti.

Kublay, şiddetin günümüzde giderek arttığı bir toplumda hemşirelerin bu şiddet olgularıyla acil servislerde, özellikle sağlık ocaklarında çok sık karşılaştıklarını kaydetti. Prof. Dr. Gülümser Kublay, "Bu olaylara duyarlı oldukları zaman, daha çabuk fark edilen bir olgunun tedavisi ve tanısı da çok kolaylaşıyor. Onun için bu alanda iyi yetişmiş hemşirelere ihtiyaç ve gereksinim olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Fulya Tekşen de adli hemşireliğin, kısaca hemşirelik bilmenin yasal olaylardaki uygulaması olarak tanımlanmakta olduğunu söyledi.

Toplumda her geçen gün şiddet ve saldırı olaylarının arttığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tekşen, bu noktada sağlık ekibinin çok önemli üyelerinden olan hemşirelerin, toplumda bu tür eylemlere çok yakın ortamlarda ve hatta bazen içinde yer alan bir meslek grubuna mensup olduğunu belirtti.

Törende son olarak konuşan Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu da kongreye katılanlara Nevşehir ve Kapadokya hakkında bilgi verdi. Böylesine önemli bir kongreye Kapadokya'da ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Hacımustafaoğlu, kongreye katılan konukların bölgenin tarihi ve turistik mekanlarını da görmelerini tavsiye etti.

29 Kasım 2008 Cumartesi gününe kadar sürecek olan kongrede; 'Suç-Suça Eğilim, Suçun Psikolojisi, Toplumda ve Ailede Şiddet, Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet, Hasta Hakları, Malpraktis, Adli Psikiyatri Hemşireliği, Islah Evi, Bakım Evi ve Cezaevi Hemşireliği, Bilirkişilik, Madde Bağımlılığı, Yaşlı İstismarı ve İhmali, Çocuğun İstismarı ve İhmali, Cinsel Suçlar ve Adli Olgularda Hemşirenin Rolü' konularının ele alınacağı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 13:02:06
Güncelleme :27 Kasım 2008 Perşembe 13:05:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?