4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

'Ahilik Haftası' kutlamaları başladı

NEVŞEHİR'DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

Nevşehir'de 'Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı' çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı nedeniyle düzenlenen tören Nevşehir Valiliği önünde yapıldı. Nevşehir Valisi Osman Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras, Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygı, Emniyet Müdürü İsmail Güzeldemirci, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mustafa Sunar ve daire müdürlerinin katıldığı tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Törende konuşan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Rafet Öztürk, Ahilik kültürü ve felsefesinin toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas aldığını ve insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış bir yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Öztürk, "Bugün uygar dünya ülkelerinin toplumlarında uygulanmaya ve hakim kılınmaya çalışılan bu değerler yüzyıllar önce Anadolu Türkleri tarafından Ahilerin vizyonu olarak uygulanmış ve böylece diğer ülkelere örnek olmuştur. Türklere özgü bir kurum olan Anadolu Ahiliği'ni oluşturan bu değerli insanlar, o dönemin yozlaşmış, parçalanmış, kimliğini kaybetmiş ve fakirleşmiş Anadolu Türk boylarını birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmişlerdir" diye konuştu.

Vali Osman Aydın ise, "Ahilik, 13. yüzyıldan itibaren Anadolu'da kurumsallaşmaya başlamıştır. Ahi Evren dediğimiz muhterem zad, Anadolu'da Ahiliğin kökleşmesine zemin hazırlamıştır. Bu nedenle Ahi Evren ve arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ahilik teşkilatı yalnız bir esnaf teşkilatı, bir ticaret ve sanatla uğraşanların bir araya gelerek kurdukları bir teşkilat değil aynı zamanda sosyal, siyasi bir yardımlaşma teşkilatıdır. Herkesin bildiği gibi; Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldıktan sonra Anadolu'da birçok birlikler teşkil etti. Bu zamanda Ankara'da Ahi teşkilatı da harekete geçerek Ankara'nın yönetimini üstlendi. Yıldırım Beyazıt Ankara'yı Ahilerden devralmıştır. Ahi teşkilatı gerçekten bizim milli teşkilatlarımızdan birisidir. Esnaf, sanatkar insanlarımızın bir araya gelerek kurduğu bu teşkilat dürüstlüğü, kardeşliği, özveriyi kendisine şiar edinmiş bir teşkilattır" dedi.

Nevşehir Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü halk oyunları ekibinin gösterilerinin ardından törende kutlama komitesi tarafından Yılın Ahisi seçilen At Arabası Ustası Ali Kocatürk'e ödülü ve plaketi Vali Osman Aydın tarafından verildi.

NEVŞEHİR'DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
NEVŞEHİR'DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2009 Pazartesi 13:48:01
Güncelleme :12 Ekim 2009 Pazartesi 15:35:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?