4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Aile hekimliği uygulaması başlıyor

NEVŞEHİR'DE AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNE GEÇİLİYOR

Nevşehir'de Aile Hekimliği uygulamasına 15 Aralık 2009 tarihinden itibaren başlanıyor. Bu kapsamda oluşturulan 83 Aile Sağlığı Merkezi'nde her bir hekim yaklaşık 3 bin 200 kişiye hizmet verecek.

Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Yılmaz, Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlıkta Dönüşüm Programı Çerçevesinde yer alan Aile Hekimliği Sistemi'nin Türkiye'de 35 pilot ilden biri seçilen Nevşehir'de 15 Aralık 2009 tarihinden itibaren hayata geçirileceğini söyledi.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Dr. Hasan Yılmaz, alt yapı çalışmaları son aşamaya getirilen sistem ile birlikte artık vatandaşların kendileri için belirlenen Aile Hekimleri'ne Aile Sağlık Merkezleri'nde muayene olabileceklerini ve her bir Aile Hekimi'ne yaklaşık 3 bin 200 kişinin düşeceğini açıkladı.

Aile hekimliği'nin bireye yaşamının tüm evrelerinde bireysel, kapsamlı, sürekli ve bütüncül sağlık hizmeti verilmesini amaçlayan, özgün, akademik ve bilimsel bir tıp disiplini olduğunu ifade eden Müdür Dr. Hasan Yılmaz, "Sistem ile birlikte; çağdaş aile hekim, ailedeki çocukların periyodik muayenelerini ve aşılarını yapar. Annelere çocuk bakımı öğretir.Yaşlıların varsa gebelerin periyodik muayenelerini yapar ve gereken önerilerde bulunur. Evde hastalanan varsa muayene eder, gerekiyorsa bir uzmana veya hastaneye yönlendirir. Aile hekimi anne karnındaki bebekten ailenin en yaşlısına kadar bütün aile fertlerinin sağlığından sorumludur. Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayırımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekanda vermekle yükümlüdür" dedi.

Aile Hekimliği sistemine geçişte il genelinde 83 Aile Sağlık Merkezi'nin oluşturulduğunu ve aile hekimleri'nin bu merkezlerde hastalarını kabul edeceklerini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Yılmaz, Aile Hekimleri'nin ise puan ve kura ile belirlendiğini kaydetti. Aile hekimliğinin asıl amacının, birinci basamakta tedavi edilebilecek olan büyük bir hasta gurubunun ikinci ve üçüncü basamak kurumlarına gitmeden tanı ve tedavilerinin daha hızlı ve süratli yapılması, zaman ve işgücü kaybının önlenmesi olduğunu söyleyen Dr. Yılmaz, aile hekimlerinin sorumlu olduğu hastaları ile yılda en az dört defa görüşeceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 12:13:01
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 15:25:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?