4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Alman ressamın Kapadokya aşkı

Türkiye'nin peribacaları ile ünlü turizm merkezi Kapadokya'ya turist olarak gelip daha sonra burada yaşamaya karar veren Avrupalıların sayısı her geçen yıl artıyor.

Bölgeye 20 yıl önce gelen Alman ressam Almut Wegner, bölgede yaşayan bini aşkın yabancı nüfus içerisinde en eski konuklardan biri.

Doğa harikası peribacaları ile dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilen Kapadokya bölgesi, adeta bir Avrupa ülkesini andırıyor. Bölgeye ilk başta turist olarak gelen ve daha sonra peribacalarının büyüsüne kapılarak burada yaşamaya karar veren Avrupalıların sayısı son yıllarda bini aştı. En çok Alman, Fransız, Japonların yaşadığı Kapadokya'ya yerleşen her yabancının renkli bir yaşam öyküsü var. Kimisi kendi ülkesindeki işini, öğrenimi hatta ailesini geride bırakarak bölgeye yerleşirken, kimisi ise yaşadığı bu yeni bölgede evlenerek hayatlarında yeni bir sayfa açıyor. Alman ressam Almut Wegner ise bölgede yaşayan ve kendisini Kapadokyalı olarak tanıtan yabancılardan sadece biri.

48 yaşındaki Alman ressam Almut Wegner, bölgeye ilk kez 1990 yılında turist olarak geldi. Wegner, çocukları ile birlikte Kapadokya bölgesini gezerken Uçhisar beldesinin o eşsiz manzarasına ve doğa dokusuna hayran kalarak buraya yerleşmeye karar verdi. Almanya'nın Hamburg kentindeki Hamburg Müzik ve Sahne Sanatı Yüksek Okulu'ndan Müzikal Tiyatro Rejisörlüğü diploması bulunan ve kendi ülkesinde uzun yıllar sanatla uğraşan Wegner, bir çırpıda Almanya'daki yaşamını geride bırakarak Nevşehir'in şirin turizm beldesi Uçhisar'a yerleşti.

Burada aldığı küçük evi restore ederken tanıştığı Adanalı Ramazan Ünlü ile evlendiğini belirten Wegner, "Buraya 20 yıl önce turist olarak geldim. Sonra buranın tarihi ve doğal dokusu ile Türk insanları beni çok etkiledi. Çocuklarımı büyütmek ve sanat yaşamımı sürdürmek için buranın en iyi yer olduğunu düşündüm ve kendi kendime, 'Burada yaşamalıyım' dedim.Bu kararıma ilk başta gerek ailem gerekse arkadaşlarım çok şaşırdı ama sonra onlar da alıştı. Burada herkes kısa sürede bizi kabullendi ve buraya alışmamıza yardımcı oldu. Burada insanlar çok sıcak, yabancılara karşıda çok hoşgörülü. O yüzden çok zorluk çektiğimi söyleyemem" dedi.

Opera eğitimi almasına karşın resme olan ilgisinin daha ağır bastığını ve eğitiminin ardından resme yöneldiğini belirten Almut Wegner, Uçhisar'da yaşadığı evin bahçesinde resim yapmaktan çok hoşlandığını belirtti. Bir sanatçı için Kapadokya'nın büyük bir ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Wegner, burada yaptığı eserleri zaman zaman Ankara, İstanbul ve Almanya'da katıldığı sergilerde sanatseverlerin beğenisine sunduğunu kaydetti. En büyük hayalinin ise Kapadokya'da bir tiyatro yönetmek olduğunu kaydeden Alman ressam, bunun için çaba gösterdiğini ve bir gün bu arzusuna kavuşacağını söyledi.

Şimdi birlikte pansiyon işlettiği Türk eşi ve çocukları ile birlikte Uçhisar beldesindeki kale manzaralı evinde yaşamını sürdüren Almut Wegner, artık kendisini bir Kapadokyalı olarak kabul ettiğini, özellikle Türk yemeklerini ve türkü dinlemeyi çok sevdiğini söylüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 12:49:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?