3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

'Alo Fetva' hattına soru yağmuru

Nevşehir'de Ramazan ayı dolayısıyla ‘Alo Fetva’ hattını arayanların sayısında önemli bir artış yaşanıyor.

Nevşehir İl Müftüsü Ramazan Çortul, Müftülük bünyesinde kurulan 'Alo Fetva' hattı aracılığıyla, vatandaşların dini konulardaki sorularını yanıtlamaya çalıştıklarını söyledi. 213 99 99 numaralı telefondan aranabilen bu hatta, vatandaşların sorularının kendisinin yanı sıra Müftü Yardımcısı, Vaiz ve Fetva Uzmanı tarafından yanıtlandığını belirten Müftü Ramazan Çortul, Ramazan ayı dolayısıyla bu hattı arayan vatandaşların sayısının arttığını kaydetti.

Hattı arayanların büyük bir bölümünü bayanların oluşturduğunu söyleyen Nevşehir İl Müftüsü Ramazan Çortul, ay dolayısıyla özellikle kendilerine orucu bozan ve bozmayan şeyler konusunda sorular yöneltildiğini ifade etti.

Bu konuda bayanlardan makyaj ile ilgili sorular geldiğini de kaydeden Çortul, "Ramazan orucuna niyet ile, orucu bozan veya bozmayan şeyler ile ilgili sorular ağırlıkta geliyor. Bunun yanında gençlerden ve bayanlardan da farklı sorular gelebiliyor. Mesela bazı bayanlar makyaj kullanmak orucu bozar mı? Esans kullanmak orucu bozar mı? Şeklinde sorular yöneltiyorlar. Tabi biz böyle soruları yanıtlarken insanları bilgilendiriyoruz. Makyaj konusunda özellikle dudaklara dikkat edilmesi lazım. Çünkü dudaktaki makyaj bir şekilde boğaza kaçar ve yutulursa oruç bozulur. Bunun dışında yapılacak herhangi bir sürme veya benzeri makyaj ve parfüm orucu bozmaz" dedi.

Kendilerini arayan vatandaşların büyük bir bölümünün, Ramazan ayında nasıl davranmaları gerektiğini de merak ettiklerini belirten Ramazan Çortul, bu ayda oruç tutan kimselerin, özellikle eline ve diline sahip olmaları gerektiğini vurguladı. Oruçlu bir kişinin, eliyle ve diliyle insanları kırmaması ve üzmemesi gerektiğini vurgulayan Çortul, ayrıca helal ve harama da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Zekat ve fitrenin Müslümanlar için büyük bir önem taşıdığını ifade eden Müftü Ramazan Çortul, fitre ve zekat verilirken yakın akrabalardan başlanılmasını tavsiye etti. Çortul, "Vatandaşlarımızdan bazıları kızlarının veya torunlarının çok fakir, perişan olduğunu ve fitre veya zekat verip veremeyeceğini soruyorlar. Fitre ve zekat gibi şeyler usul ve furu'a verilemez. Usul, bir insanın soyundan geldiği kişilerdir. Yani anne, baba, dede, nine gibi kişilere fitre ve zekat verilemez. Bunun dışında torunlara da, yani insan kendi evladına, torunlarına, torunlarının çocuklarına da fitre ve zekat veremez. Onun dışında yakın akrabalardan fitre ve zekat verilmeye başlanılabilir. En yakın akrabalar kimler olabilir? Kendi öz kardeşidir, ister kız isterse erkek kardeşi olsun bunlardan başlamak suretiyle yeğenlerine, amcalarına, dayılarına, halalarına, teyzelerine ve onların çocuklarına fitre ve zekat verilebilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 10:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUTLU IP: 88.166.40.xxx Tarih : 9.09.2008 23:47:52

merhaba hocam ben avrupadan yasayan bir gencim, sitenize baktim ve sorulari saskinlikla okudum . belli ki bizim insanlar cok cahil. allah kolaylik versin hocam. hayirli aksamlar.