3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Antik kent kalıntıları ortaya çıktı

Nevşehir’de belediye tarafından gerçekleştirilen yol düzenleme çalışmaları sırasında tarihi eserler ortaya çıktı. Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi planlanan alandaki yol çalışmaları durdurulurken, kalıntıların antik Nissa kentine ait olduğu tahmin ediliyor.

Nevşehir’de belediye tarafından Yeni Mahalle’de gerçekleştirilen yol düzenleme çalışmaları sırasında çeşitli tarihi eserler ortaya çıkartıldı. Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi planlanan alandaki tüf orijinli siyah taş yapıların yontularak kaideler haline getirildiği alanda, yol çalışmaları belediye tarafından durduruldu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, belediyenin çalışmaları sırasında antik kent kalıntılarına rastlanılmasının Nevşehir’in ciddi bir tarihi alana kavuşması açısından sevindirici olduğunu belirterek, "Yıllardan beri kanayan bir yara haline gelen Yeni Mahalle’deki yol düzenleme çalışmaları sürdürüldüğü sırada ortaya çıkan ve bizleri de oldukça şaşırtan yapılar, Nevşehir’in tarihi açısından oldukça umut verici gelişmeleri de beraberinde getirecek. Nevşehir Müze Müdürlüğü’ne konuyu ilettik ve bu alandaki yol kazı çalışmalarımızı tamamen durdurduk. Öyle umut ediyorum ki burada gerçekleştirilecek kazıyla Nevşehir’in bilinmeyen tarihine ışık tutulur" dedi.

Nevşehir Müze Müdürü Arkeolog Halis Yenipınar ise ilk incelemelerine göre tarihi eserlerin Frigya dönemindeki Nissa kentine ait olabileceğini söyledi. Yeni Mahalle’deki alanın arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi için Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na görüş sunacaklarını dile getiren Yenipınar, tüf orijinli l00’ü aşkın siyah taş kaidenin bulunduğu alandaki kurtarma kazılarına önümüzdeki günlerde başlanacağını ve kazıların 2-3 ay devam edebileceğini söyledi.

NEVŞEHİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 11:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?