4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Arıtma tesisi % 25 tamamlandı

Türkiye'nin turizmde en önemli merkezlerinden biri olan Nevşehir'de atık su arıtma tesisinin yapımı aralıksız devam ediyor.

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde bu alanda uygulanan son teknolojik yöntemlerin yer alacağı Türkiye'nin en önemli atık su arıtma tesislerinden biri olarak planlanan tesis, Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Nar beldesinin Burgaz mevkiinde 40 bin metrekarelik bir alan üzerinde yapılıyor.

Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin Türkiye genelinde AB'nin ilgili birimlerince yüksek maliyetli çevre projelerinden biri olarak uygulamaya değer bulunmasıyla yüzde 75 oranında karşılıksız hibe yardımdan yararlandırılan Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi’nin bugüne kadar yüzde 25'lik bölümü tamamlandı.

Nevşehir kent merkezinin yanı sıra Göre, Uçhisar ve Nar beldeleri ile Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çardak ve Güvercinlik köylerinin de atık sularının arıtılacağı tesiste, kaba ızgaralar, giriş pompa istasyonu, ince ızgaralar, kum ve yağ tutucu, havalandırma havuzu, çöktürme havuzu, çamur depolama, klor ve idari binası, otopark, blower binası ve trafo binası gibi üniteler yer alacak.

Günde 12 bin metreküp atık suyun işlenebilir hale getirileceği Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi'nde, arıtılacak su ileTürkiye'nin bin 50 kilometrelik uzunluğu ile en uzun nehri konumundaki Kızılırmak'ın Nevşehir bölümünde oluşabilecek yeraltı ve yerüstü kirliliğinin de önüne geçilmiş olacak.

Tesiste ayrıca arıtılan su, bölge çiftçilerinin sulama amaçlı çalışmalarında kullanılabileceği gibi çöktürme havuzunda birikecek çamurun yapılacak bilimsel çalışmalardan sonra gübre olarak kullanılmasının da önü açılmış olacak.
Bu yıl sonuna kadar işletmeye açılması beklenilen Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi, 15 milyon TL'ye mal olacağı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 14:49:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?