4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Arıtma tesisi inşaatında sona doğru

Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve Türkiye genelindeki bu çerçeveli 300 proje içerisinde Avrupa Birliği'nin FAR komitesi tarafından yüksek maliyetli çevre yatırımlarından biri olarak değerlendirilerek, karşılıksız hibe yardım almaya hak kazanan 2 projeden biri olan Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi, yüzde 65 düzeyinde tamamlandı.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, yaşadığımız yüzyılın en önemli sorunlarından biri olarak da ele alınan Çevre kirliliğine Nevşehir'de etkin bir çözüm oluşturacak Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi'nin, yüzde 75’inin AB'nin karşılıksız hibe yardım fonundan karşılandığını söyledi.

Gelişmiş Avrupa ülkelerindeki son teknolojik yöntemlerin uygulanacağı Türkiye'nin en önemli Atık Su Arıtma Tesislerinden biri olarak planlanan Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisinin tamamlanmasına yönelik çalışmaların büyük bir hızlılık içerisinde yürütüldüğünü belirtti.

Ünver, Nar beldesinin Burgaz mevkiinde 40 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulan tesiste , Nevşehir merkezinin yanı sıra Göre, Uçhisar ve Nar beldeleri ile Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çardak ve Güvercinlik köylerinin de atık sularının arıtılacağı kaydetti.

'YER ALTI VE YERÜSTÜ KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK'

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, bu yıl sonuna doğru hizmete kazandırılması planlanan Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi ile Nevşehir'in atık sularının arıtılmış hale gelmesinin, Kızılırmak nehrinde kanalizasyon sistemli kirlenmeyi de ciddi manada ortadan kaldıracağını ifade ederek, Türkiye'nin 1050 kilometrelik uzunluğu ile en uzun nehri durumundaki Kızılırmak'ın, Nevşehir bölümünde yeraltı ve yerüstü kirliliğinin de önüne geçileceği gibi, elde edilen suyun farklı bir türde tarımsal sulamada da kullanılacağını ifade etti.

Ünver, tesisin aktif bir şekilde çalışmasıyla arıtılan su ve çıkan çamurun, bölgede sebze ve meyveler için etkili bir gübre özelliğinde olmasıyla da önemli bir potansiyel oluşturabileceğini sözlerine ekledi.

15 Milyon TL'ye mal olması beklenen Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi’nde, giriş pompa istasyonu ,klor binası, kaba ızgaralar, çamur depolama, ince ızgaralar, kum ve yağ tutucu, havalandırma havuzu, trafo, otopark çöktürme havuzu, idare binası ve blower binası gibi ünitelerin yer alacağı kaydedildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 14:40:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?