7
Mayıs
2024
Salı
NEVŞEHİR

Atık piller toplanıyor

Çevresel anlamdaki zararların ortadan kaldırılması amacıyla çalışmalara başlayan Nevşehir Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yanı sıra Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ve Beğendik Alışveriş Merkezi'nin de destekleri ile kent merkezinde sabit noktalara, büyük marketlere, ilköğretim ve Lise ve Dengi okullara ve muhtarlıklarına birer atık pil kutusu, atık pil bidonu ve atık kağıt kutuları yerleştirecek. 

Nevşehir Belediyesi Stratejik Planlama Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü (AR-GE) Çevre Mühendisi Nermin Gürsoy, son yıllarda hızla artan pil kullanımının insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Pillerin toprakla karışımının sağlanması halinde ortaya çıkacak çevresel sorunların ciddi boyutlara ulaşabildiğini kaydeden Gürsoy, tüm dünyada yaygın bir şekilde ortaya konulmaya çalışan atık pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması yönündeki çalışmalara Nevşehir Belediyesi olarak önümüzdeki günlerden itibaren çevre eğitimi çerçevesinde etkin bir şekilde başlanılacağını belirtti. 

Pillerin içerdiği civa, kadmiyum ve kurşun gibi bileşenlerin çöpe atılmaya başladığı andan itibaren çevre ve insan sağlığını ciddi yönde tehlikeye düşürecek etmenlerin ortaya çıktığına işaret eden Gürsoy, pillerin bilimsel çerçevede insan ve çevre sağlığını etkilemeden toplanması ve geri kazanımının sağlanmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını kaydetti. 

Gürsoy, "Nevşehir Belediyesi'nin, bu denli önemli çevre ve insan sağlığını tehlikeli boyutlara ulaştırabilecek kullanılmış pillerin toplanması konusunda, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ile yaptığı ortak protokol kapsamında sağlanan atık pil kutu ve bidonları önümüzdeki günlerden itibaren Nevşehir'in işlek merkezlerinde, tüm okul binalarının girişleri ile tüm okulların sınıflarına bini aşkın atık pil kutusu ve atık pil bidonu yerleştirecek. Ayrıca atık kağıtlarında yeniden geri dönüşümümün sağlanması amacıyla da okullarda atık kağıt toplama kutuları yerleştirilecek. Toplanacak atık piller daha sonra Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'ne gönderilecek. Gerçekleştirilecek çevre eğitimi çerçevesinde toplanacak kağıtlarda, yine geri dönüşümünün sağlanması amacıyla Kayseri'ye gönderilecek" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 12:10:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?