4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Atık su arıtma tesisi inşaatı başladı

Nevşehir'de yıllardan beri en önemli çevre sorunu haline gelen Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi’nde hafriyat çalışmalarına başlandı.

Avrupa ülkelerinde uygulanan son teknolojik yöntemlerin uygulanacağı ve Türkiye'nin en önemli tesislerinden biri olarak planlanan proje, Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Nar beldesinin Burgaz mevkiinde 40 bin metrekarelik bir alan üzerinde yapılıyor.

Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin Türkiye genelinde AB'nin ilgili birimlerince uygulamaya değer iki projeden biri olarak ele alınarak yüzde 75 oranında karşılıksız hibe yardımdan yararlandırılan Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi'nde hafriyat çalışmalarına başlanıldı. Nevşehir'in yanı sıra Göre, Uçhisar ve Nar beldeleri ile Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çardak ve Güvercinlik köylerinin de yararlanacağı Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi’nde, kaba ızgaralar, giriş pompa istasyonu, ince ızgaralar, kum ve yağ tutucu, havalandırma havuzu, çöktürme havuzu, klor binası, idare binası, otopark, blower binası, trafo binası ve çamur depolama gibi birimler yer alacak.

'ATIK SU ARITMA TESİSİ İLE SU REZERVLERİ KORUNACAK'

Kapadokya Bölgesi’nin merkezi Nevşehir için tesisin kurulması, hem AB hibesi olması hem de büyük bir çevre kirliliğine son verilecek olmasından dolayı önemli bir prestij olarak değerlendiriliyor. Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi ile Türkiye'nin en uzun nehri konumundaki Kızılırmak'ın Nevşehir bölümünde yeraltı ve yerüstü kirliliğinin de önüne geçilmiş olunacak. Tesiste arıtılacak su, tarımsal sulamada kullanılacak düzeyde olacağı için, yeşil alanların sulanmasında içme suyu kullanılmayacak ve böylece özellikle içme suyu rezervlerinde de önemli bir korumacılıkta sağlanmış olacak.

Tesisin aktif bir şekilde çalışmasıyla arıtılan su ve çıkan çamur, bölgede sebze ve meyvelerin yetiştirilmesinde kullanılabileceği için tarımsal faaliyetler, daha sağlıklı bir ortamda gerçekleştirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 16:33:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?