3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Avusturyalı korodan mini konser

Türkiye'de ilk olarak Kapadokya'ya gelerek buradaki okulları ziyaret eden Avusturyalı koro, 1 Kasım'da İstanbul'da Türkçe şarkılar seslendirecekleri bir konser verecek.

Avusturya ve Türkiye'de, Doğu ve Batı kültürlerini kaynaştırmak, her iki kültürü karşılıklı ülkelerdeki insanlara sevdirmek amacıyla Avusturya'da faaliyetlerini sürdüren Spielboden Derneği, oluşturduğu koro ile Türkiye'ye geldi.

Farklı kültürleri müzik ve eğlence ile kaynaştırmayı hedefleyen koro üyeleri, Avusturya'da yaşayan Türk sanatçı Aydın Ballı'dan öğrendikleri Türkçe şarkıları 1 Kasım 2008 tarihinde İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nde verecekleri konserlerle Türk müzikseverlerin beğenisine sunacak.

Konser öncesinde Türkiye'nin tarihi ve turistik mekanlarını gezmek için yola çıkan koro üyeleri, ilk olarak Kapadokya'ya geldi. Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde bulunan Mustafapaşa İlköğretim Okulu'nu ziyaret eden Avusturyalı öğretmen, işçi, avukat, doktor, öğretmen ve sanatçılardan oluşan grup, burada öğrencilerle sohbet etti. Hazırladıkları küçük skeçlerle öğrencileri eğlendiren Avusturyalılar, daha sonra Türk öğrencilerden Öğrenci Andı'nı dinledi.

Okul ziyaretlerinin ardından beldedeki Saklı Vadi'de küçük bir konser veren Avusturyalı koro, seslendirdikleri Türkçe şarkılarla büyük beğeni topladı. 'Katibim' ve 'Hekimoğlu' gibi şarkıları büyük bir ustalıkla seslendiren koro üyeleri, İstanbul'daki konser öncesinde son hazırlıklarını tamamladı. Koro Şefi Bettina Rein, Türkiye'de olmaktan ve Türk müzikseverlerle buluşacak olmalarından dolayı çok heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi.

Değişik kültürlerin izlenimlerini görmek ve yaşamak amacıyla Türkiye'ye geldiklerini belirten Bettina Rein, "Türkiye'de özellikle Kapadokya bölgesinde, değişik kültürlerden insanların olması ve bu insanların burada beraber yaşaması bizi buraya getirdi. Burada kültürlerin karşılaşmasını yaşıyoruz. Bizim amacımız da zaten farklı kültürleri kaynaştırmak. Bunu müzik ve eğlence ile başarma çabasındayız" dedi.
Türkçe şarkıları öğrenmek için yaklaşık 2 ay çaba gösterdiklerini ve bunu yaparken Avusturya'da yaşayan Türk sanatçı Aydın Ballı'dan büyük destek aldıklarını ifade eden Rein, koro üyelerinin en çok sevdiği Türkçe şarkının ise 'Hekimoğlu' olduğunu söyledi.

Avusturyalı koro üyelerine Türkçe şarkıları öğreten ve 1975 yılında gittiği Avusturya'da Dornbirn Küğ Okulu'nda bağlama öğretmenliği yapan Aydın Ballı ise son yıllarda Avusturya'da Türk kültürüne ve Türk müziğine karşı büyük bir ilginin olduğunu söyledi.

Çoğunluğunu Avusturyalıların oluşturduğu koronun seslendirdiği Türkçe şarkıların bu ülkedeki Avusturyalılar tarafından büyük beğeni ile dinlendiğini ifade eden Ballı, "Avusturya'da yaşayan göçmenlerin önemli bir bölümünü Türkler oluşturuyor. Bu koro sayesinde aynı zamanda Avusturya'da Türkler ve Avusturyalılar arasında da önemli yaklaşımlar oldu. Koro her iki ülke kültürlerinin kaynaşmasında önemli bir rol üstleniyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 10:11:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?