3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Başkan Tunç'tan patatesli toplantı

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, besin değeri oldukça yüksek olan patatesin birçok hastalığa karşıda şifa kaynağı olmasına karşın Avrupa ülkelerine göre Türkiye'de yeterince tüketilmediğini söyledi.

Türkiye'de son yıllarda giderek düşen patates tüketimine dikkat çekmek ve patatesin faydalarını anlatmak amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, oda yöneticileri ile birlikte toplantıya katılan gazetecilere közde pişmiş patates ikramında bulundu.

Patates ile birçok alternatif yemek yapılabileceğini ve besin değerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Recep Tunç, buna karşın patates tüketiminin Türkiye'de Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük olduğunu belirtti.Avrupa ülkelerinde kişi başına yıllık tüketilen patates miktarının ortalama 168 kilogram, Türkiye'de ise bunun ancak 38 kilogram olduğunu vurgulayan Tunç, patates tüketiminin artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Tunç, "Patates önemli nişasta kaynağı olmakla birlikte, yüksek oranda protein bulunduruyor. Patates proteininin içerdiği amino asitler beslenme açısından son derece önemlidir. Bu amino asitlerin hemen hepsi bebek beslenmesi ve tedavide ilaç niteliğindeki maddelerdir. Patateste bulunan proteininin faydalanma değeri ise yüzde 71 oranındadır. Çok miktarda tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacını karşılaması bakımından önem taşır. Patates, içinde barındırdığı karbonhidrat, B ve C vitaminleri, protein, kalsiyum, demir ve potasyumla besin değeri hayli yüksek bir besindir. Turunçgillerden sonra en çok vitamin içeren besin olma özelliğine sahiptir. Patatesin yüzde 20'si karbonhidrattır. Kolesterol içermez, kalori değeri de oldukça düşüktür" dedi.

Uzmanların patatesin kalp krizi ve felç riskini de azalttığını söylediklerini ifade eden Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, patatesin her geçen gün yeni bir faydasının ortaya çıktığını ve sofralarında daha fazla yer alması gerektiğini bildirdi.

İnsan vücudu için enerji kaynağı olan patatesin diğer besin maddelerine göre fiyatının da oldukça düşük olduğunu kaydeden Tunç, "Tam bir enerji deposu ve hastalıkların şifa kaynağı olan patatesin fiyatı ise oldukça komik. Günümüzde bir bardak çay 40 YKr'den satılırken bir kilo patates ise şu anda 30 YKr. Yani insanlarımız, çok ucuz fiyatlara böylesine önemli bir besin maddesini tüketebilirler" diye konuştu.

Tunç, ayrıca patates tüketiminin artırılması için patatesin ekmek yapımında da kullanılabileceğini ve bunun ekmeğin bayatlamasını geciktirerek besin değerini yükselteceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 13:44:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?