4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Bayındırlık Bakanı Nevşehir'de

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kentleşmenin bilinçli bir şekilde yapılmasını sağlayacak mekanizmayı hep birlikte oluşturacaklarını belirterek, "İmar Kanunu'ndaki değişiklik vatandaşımıza kolaylık sağlayacak, vatandaşı bürokratik işlemlerden kurtaracağız" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Nevşehir Kapadokya Dedeman Otel'de düzenlenen "İmar, Kıyı ve Afet Uygulamaları Orta Anadolu Bölgesel Semineri"ne katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki dönüşüm projelerinin TOKİ desteğiyle etkin ve verimli bir şekilde uygulandığını söyledi.

Demir, "Dönüşüm projelerin arkasında yatan asıl neden, geçmişte yapılan eksikliklerin ve yanlışlıkların giderilmesine yönelik yapılan projelerdir. Kendi ellerimizle planını yaptığımız dokuların ve yerleşimlerin gelecek kuşaklarımız tarafından tekrar dönüşüme tabi tutulmasını sağlayacak projeler yapmalıyız. Hepimizin görevi, gelecek neslimizin bağ kurabildiği, tasarımı, organizasyonu ve yapım kalitesiyle bütünleşmiş kentleşmeyi temin etmektir" diye konuştu

Planlama ve yapım faaliyetleri kapsamında yerel yönetimlere büyük olanaklar sağlandığını söyleyen Demir, son 3 hükümet döneminde bu konuda ciddi atılımların yapıldığını dile getirdi. Demir, "Özelliklere planlama ve yapım faaliyetleri ile alt yapı çalışmaları dahil olmak üzere yapılan düzenlemelerin çoğunluğunda yerel yönetimlere ağırlık verildi. Bakanlık olarak biz bu çerçevede, bunlara katkı sağlayan strateji geliştiren, düzenlemeler yapan yol ve yön gösteren bir yapı oluşturma çabası içerisindeyiz.Zaten bu iletişim organizasyonları, bu ihtiyaçtan doğarak ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

"BELGESİZ ELEMAN ÇALIŞTIRILMAYACAK"

Demir, bazı maddelerinde değişiklik önerilen İmar Kanunu hakkında da açıklama yaptı. Yapılan düzenlemeyle 'Fenni mesullük' kavramının yeniden düzenleneceğini söyleyen Demir, "Belediyenin görev ve sorumlulukları kısmen yeniden tarif ediliyor. Özellikle belediyelerin ve il özel idarelerin kendi alanları içerisinde bulunan müteahhitlerin sicillerini tutup, bakanlık tarafından belge verilmesi sistemini getiriyoruz. Yasa yayınlanıp yürürlüğe girdiğinde bizim yapım işlerinde belgesiz yapım elemanı çalıştırılmayacak" şeklinde konuştu.

"İMAR PLANINDA EKSİKLİKLER VAR"

İmar planının yapımında önemli eksikliklerle karşılaştıklarını ifade eden Demir, "Karşılaştığımız ana sorunların başında, imar planı yapımında bazı belediyelerde hiç plan kavramının olmadığını gördük. İmar planı yapamayan, bir belediyeden herhalde ruhsata uygun davranmasını isteyemezsiniz. Belediyelerimizin imar planı konusunda eksikliği olanlara yönelik gerek İller Bankası ve gerekse Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından elimizden gelen düzenlemeyi yapacağız. Bu konumda vatandaşımızın bize ne kadar destek olacağını hep birlikte göreceğiz. Kırsal yapılaşmaya da bundan sonra mühendis elinin değmesi gerekiyor. Kırsal kesimde teknik yönde sıkıntı varsa, hizmet alımıyla bu dert giderilebilir" dedi.

"VATANDAŞI BÜROKRATİK İŞLEMLERDEN KURTARACAĞIZ"

Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Demir, "Daha önce kat ittifakı yapı kullanma izin belgesiyle ilgili bir düzenleme yapılmıştı. Bir cezai müeyyide söz konusuydu. Bu konuyla ilgili olarak değişiklik yapıyoruz. Yapı kullanma izin belgesi, tapu kadastro müdürlüklerine ulaştırıldığında burada çalışan personellerimiz, kat mülkiyetine kat ittifakının dönüşmesini tescillendirebilecekler. Belediye, 'Yapı kullanma izin belgesi alındığında bina yapılmıştır' kuralını göz önünde bulunduracak. Vatandaşımızı bürokratik işlemlerden kurtarmış olacağız. Bununla ilgili yeni düzenlemeler önümüzdeki günlerde Meclis gündeminde görüşülecek" ifadelerini kullandı.

3 gün süreyle devam edecek seminerde , 'Planlama ve Yapılaşmaya İlişkin Mevzuatın Uygulanması ve Yeni Yaklaşımlar', 'Kırsal Alanlarda, Yaylalarda Yapılaşma ve Uygulamalar', 'Kıyı Kanunu Uygulamaları', 'Bütünleşik Kıyı Planlaması ve Bakanlığa Diğer Kanunlarla Verilen Yetkiler', 'Mücavir Alanlar', 'İl Çevre Düzeni Planlamasında Yaşanan Sorunlar ile Bölgenin Afet Riskleri' konularının da ele alınacağı bildirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 20:43:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?