4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Bektaş-ı Veli’nin kayıp eserleri bulundu

Türk tasavvuf dünyasının simge isimlerinden Hacı Bektaş-ı Veli’nin kayıp iki eseri ’Fatiha Tefsiri’ ve ’Kırk Hadis’in orijinal metinleri Londra’daki British Museum Library’de bulundu.

Zaman Gazetesi’nde dün yayınlanan habere göre, M.Fuat Köprülü ve Abdulbaki Gölpınarlı gibi ünlü araştırmacıların, Hacı Bektaş-ı Veli’ye ait olduğunu bildirdiği iki eserin orijinali, Fatih Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özcan’ın tez çalışmaları sırasında geçen yıl Londra’daki British Museum Library’de bulundu.

Alevilik ve Bektaşilik çalışmalarıyla bilinen Yrd. Doç. Özcan, geçen yıl Londra’daki müzede kayıp eserleri bulduktan sonra Süleymaniye Kütüphanesi’nde de başka bir nüshaya ulaşarak karşılaştırma yoluyla metni oluşturdu.

İki eserin hemen hemen aynı olduğuna dikkat çeken Özcan şunları anlattı: "Esad Coşan ve Bektaşi dedelerinden Bedri Noyan, Fatiha Tefsiri’nin Tire Kütüphanesi’nde bulunduğunu söylüyordu. Orada çıkmadı. British Museum Library’de ’Makalat’ adlı eseri incelerken son tarafında tefsirin ek olarak konulduğunu fark ettim. Bu, onun Besmele Tefsiri ile de üslup olarak benzeşiyordu."

’Fatiha Tefsiri’ kitap haline getirilirken ’Kırk Hadis’ için de hazırlıklar sürüyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 09:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?