4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Belediye işçisine %20 zam

HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Hizmet-İş Sendikası ile Nevşehir Belediyesi arasında 266 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşme görüşmeleri mutlu son ile noktalandı. Sözleşme ile işçi ücretleri ve sosyal haklarda yüzde 18-20 oranında zam sağlandı.

Nevşehir Belediyesi yemekhanesinde toplu iş sözleşme görüşmelerinin sonuçlandırılması nedeniyle imza töreni düzenlendi. İmza töreninde konuşan Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile sendika olarak 5. kez toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını belirterek, Ünver'in bugüne kadar sendikasız işçilerin sendikaya üye olmaları için baskı yapabilen bir belediye başkanı olarak sürekli hatırlanacağını kaydetti.

Özdemir, "Hasan Ünver başkanımızla 5. sözleşmemizi yapıyoruz. İlk sözleşmede başkanımızın söyledikleri kulağımızdan hiç gitmiyor. 'İşçiler bizim kardeşimiz, arkadaşımız, onlar bizim evlatlarımız. Onların iyi ve rahat bir şekilde yaşamaları için Nevşehir Belediyesi olarak elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz' demişti. Şimdi bu sözlerin tamamını yerine getirdiğini görüyorum. Türkiye'de hiçbir belediye başkanı 150'ye yakın sendikasız çalışan işçisini makamına çağırıp da 'Gidip sendikaya üye olacaksınız' demez. Belediye başkanımız bu işçilerin sendikalı olarak tüm sosyal haklarını almasını sağlamıştır. Ayrıca işçi arkadaşlarımızın kadroya alınması konusunda da hiçbir işçisini ayırt etmeksizin tüm işçilerini kadroya aldırmış ve onları psikolojik olarak rahatlatmıştır. Hemen hemen her dönem Sayın Ünver, işçilere haklarını tamamen vermiştir. Sosyal haklar ile birlikte yeni sözleşme de işçi ücretlerinde yüzde 18-20 arasında zam uygulandı. Bunun da aylık işçi ücretlerine yansıması 140-160 TL arasında bir artış olacak. Sendika olarak amacımız işçilerin işlerinin devamlılığını sağlamaktır. Onun dışındaki ücret ve sosyal hakların elde edilmesidir. Sözleşmenin Nevşehir Belediyesi, başkanımıza ve tüm işçilere hayırlar getirmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de, 1998'li yıllarda kendi işçinin hakkını hakem heyetleri ve mahkeme kararları ile belirleyen Nevşehir Belediyesi'nin artık, işçisine hak ettiği ücreti verir konuma geldiğini belirtti. Başkan Ünver, "Ben de memur çocuğuyum. Bir süre de işçi olarak çalıştım. Onun için sendikanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Ben istiyorum ki benimle birlikte çalışan bütün arkadaşlarımız, belediyemizin tüm imkanlarından son kuruşuna kadar yararlansınlar. Şöyle geçmişe kısa bir ziyaret yapacak olursak, 1998'li yıllarda ben iki yıl boyunca o yüksek enflasyon içerisinde insanlarımız çırpınırlarken, belediye personelinin yüzde sıfır zam ile çalıştırıldığını gördüm. Hatta kendi personeline, kendi gönlü ile zam vermek yerine, hakem heyetlerine kadar gidildiğini, mahkeme kararları ile bu kararların uygulandığını gördüm. Bu çok acı verdi bana. Şimdi biri çıkıyor diyor ki 'Belediye'de angarya gördüğüm adamları geri çıkaracağım' diyor. Onun için içinizde angarya adamlar varmış. Bizim içimizde angarya kimse yok. Herkes bu topraklara damlattığı terinin karşılığını bile almıyor. Keşke imkanımız olsaydı daha fazla verseydik. Şimdi bunları normal karşılıyorum. Çünkü anlayış, bakış, felsefe ve yaklaşım bu. Kendi işçisinin haklarını mahkemeye teslim eden anlayıştan, Allah'a çok şükür bir celsede iki celsede görüşüp nihayette yapacağını yapan anlayışa geldik. İnşallah imkanlarımız daha da genişlediğinde işçilerimize daha iyi imkanlar sunacağız ki bu şehre daha da iyi hizmet edeceksiniz. Ben buna inanıyorum. Benimle geçirdiğiniz 5 yıllık süre içerisinde çok çalıştınız, hepinizden memnunum. Hepinizden Allah razı olsun. Eğer sizin üzerinizde iğnenin ucu kadar emeğim ve hakkım var ise hepsi helal olsun. Bir seçime giriyoruz aynı zamanda. Neticede bir dönem daha halkımız görev verirse devam edeceğiz. Vermez ise hepinizden hakkınızı helal etmenizi istiyorum" dedi.

Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir, daha sonra Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'e, sendika çalışmalarına gösterdiği yakın ilgi ve destekten dolayı şilt takdim etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 21:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?