3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Belediye müzenin işletimine talip

Nevşehir'in Hacıbektaş Belediyesi, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Hacıbektaş Veli Müzesi'nin işletim hakkını istiyor.

Açıklamalarda bulunan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, ünlü Türk İslam düşünürü Hacıbektaş-ı Veli'nin mezarının da bulunduğu ilçelerindeki Hacıbektaş Veli Müzesi'nin 1964 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletildiğini söyledi.

Alevi toplumu için büyük öneme sahip olan ve her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilen müzenin, pazartesi günlerinin yanı sıra gün içerisinde akşam saat 17.00'dan sonra kapalı tutulduğunu belirten Selmanpakoğlu, müzenin daha geniş bir zaman diliminde ziyaret edilmesine olanak sağlamak için belediye olarak buranın işletim hakkını almak istediklerinin kaydetti.

Konuyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gerekli başvurularını yaptıklarını açıklayan Ali Rıza Selmanpakoğlu, "Bu müze devletin ve devlet memuru anlayışı içerisinde yönetiliyor. Buna hiçbir şikayetimiz yok, ama mesela saat akşam 17.00'da kapanıyor. İnsanlar kalkıyorlar Erzurum'dan, Sivas'tan Ankara'ya ve İstanbul'a giderken Hacıbektaş'a uğrayıp burayı ziyaret etmek istiyorlar. Bir bakıyorlar ki müze kapalı. Buradan çok buruk bir şekilde ayrılıyorlar. Çünkü bu müze klasik bir müze değil. Hacıbektaş-ı Veli'nin mezarının bulunduğu bir müze. Nevşehir'den geçen insanlar kısa bir süreliğine de olsa Hacıbektaş'a uğrayarak, bu müzeyi ziyaret etmek ve burada dua etmek istiyorlar. Müze akşam erken kapandığı için bu isteklerinden mahrum kalıyorlar. Ayrıca pazartesi günleri de kapalı tutuluyor. Eğer müzenin işletme hakkı bize geçerse orada daha uzun süreli bir ziyaret yapma şansını insanlarımıza tanıyacağız" dedi.

HACIBEKTAŞ VELİ VE HACIBEKTAŞ VELİ MÜZESİ

Hacıbektaş Veli, bugünkü Türkistan'ın Horasan şehrinde doğmuş bir Türk-İslam mutasavvıfı ve düşünürü. Hacıbektaş Veli, Türkistan'da Hoca Ahmet Yesevi ocağında felsefe, sosyal ve fen bilimleri alanında eğitim görmüş daha sonra İran, Irak, Arabistan ve Suriye'de bilimsel araştırmalar yapmış. Daha sonra Anadolu'ya gelen ve geldiğinde Sulucakarahöyük'e bugünkü ismiyle Hacıbektaş ilçesine yerleşen Hacıbektaş Veli, burada hoşgörü, insan sevgisi ve toplumsal eşitliği temel alan bir felsefi sistem geliştirmiş.

Hacıbektaş Veli Külliyesi, Orhan Gazi, Murat Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt, Yavuz Sultan Selim, IV. Mustafa, Abdülaziz ve II. Abdülmecit dönemlerinde onarım görmüş ve 1957 ve 1964 yıllarındaki son onarımından sonra 16 Ağustos 1964 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olarak ziyarete açıldı. İçerisinde Hacıbektaş Veli'nin mezarının da bulunduğu müze, plan bakımından birbirine geçmeli olarak yapılmış üç ana bölümden oluşmakta.

1. avlu "Nadar Avlusu" olarak bilinmekte. Nadar avlusuna anıtsal görünümlü "Çatal Kapı"dan girilmekte ve kapının sağında 1902 yılında Feyzullah Dedebaba döneminde yapılmış olan "Üçler Çeşmesi" yer almakta. Önceleri bu avlu içinde at evi, misafirlerin kaldığı odalar ve dergaha ait dükkanlar bulunmakta iken bu yapılar günümüze kadar ulaşamamıştır. "Dergah Avlusu" olarak da bilinen ikinci bölüme "Üçler Kapısı"ndan girilmekte. 2. avlu içinde sağda Aslanlı Çeşme, Aşevi Baba Köşkü, Aşevi ve Tekke Cami, ortada Meydan Havuzu, solda Mihman Evi, Meydan Evi ve Kiler Evi ile üst katında Dedebaba Köşkü gibi bölümler bulunmaktadır.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 15:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?