4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Belediyelerde büyük tedirginlik

Nüfusu 2 binin altında kalan belediyelerin, Belediye Kanunu'na göre kapatılması gündeme gelirken, Nevşehir'de 20 belediye'de büyük tedirginlik yaşanıyor.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ise turizm beldelerinin bu uygulamanın dışında tutulmasını istiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) koordinasyonunda yürütülen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Nevşehir'de 20 beldenin nüfusu 2 binin altında kaldı.

Bu durumda Belediye Kanunu'na göre, merkez ilçeye bağlı Göreme, Acıgöl ilçesine bağlı İnallı, Kurugöl, Avanos ilçesine bağlı Göynük, Sarılar, Mahmat, Topaklı ve Akarca, Derinkuyu ilçesine bağlı Suvermez, Gülşehir ilçesine bağlı Abuşağı, Ovaören ve Gümüşkent, Hacıbektaş ilçesine bağlı Karaburna ve Kızılağıl, Kozaklı ilçesine bağlı Kalecik, Kanlıca, Karasenir ve Karahasanlı, Ürgüp ilçesine bağlı Aksalur ve Mustafapaşa beldelerinin kapatılması gündeme geldi.

Kapatılması gündeme gelen belediyeler içerisinde Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Göreme beldesi ile Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldelerinin de bulunması dikkat çekti.Bu beldelerin belediye başkanları, belediyelerinin kapsam dışında tutulması için yeni bir düzenleme yapılmasını istiyor.

'HER YIL BİR BUÇUK MİLYON TURİST AĞIRLAYAN BELEDİYE KAPATILAMAZ'
Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Göreme beldesi belediye başkanı Fevzi Günal, içerisinde barındırdığı tarihi ve kültürel değerleri ile Kapadokya'nın en önemli turizm merkezlerinden biri olan beldelerinde, belediyenin kapatılmasının son derece yanlış bir uygulama olacağını savundu.

Beldelerinin sınırları içerisinde bulunan Göreme Milli Parkı'nın 1985 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Listesi'nde bulunduğuna dikkat çeken Günal, beldelerin de her yıl bir buçuk milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist ağırladıklarını söyledi.Göreme Belediyesi'nin 1930 yılında kurulduğunu ve 78 yıllık bir belediye olduğunu hatırlatan Fevzi Günal, "78 yıldır belediye hizmetlerinin yürütüldüğü, sadece Nevşehir'in değil Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Göreme Belediyesi'ni bir kalemde kapatamazsınız.Bu son derece yanlış bir uygulama olur.Bizim nüfusumuz sayımlarda 2 binin altına düşmüş olabilir ancak, bizim yaz aylarında yerleşik nüfusumuz bu rakamdan kat kat daha fazla. Biz hükümetten bu kararından geri dönmesini istiyor" dedi.

200 yılı nüfus sayımında nüfusu 2 bin 587 olan Göreme beldesinin nüfusu, 2007 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre bin 945'e düştü.

'VALİ , TURİSTİK BELDE BELEDİYELERİNİN KAPATILMAMASINDAN YANA'
Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ise, Göreme ve Mustafapaşa belediyeleri gibi, önemli turizm merkezlerinin uygulama kapsamı dışında tutulmasından yana olduğunu söyledi.Bu beldelerdeki belediyelerin kapanmasının iyi olmayacağı görüşünde olduğunu belirten Vali Hacımustafaoğlu, "Şuanda Meclisimizde bu kanunun hazırlığı söz konusu. Nüfusu 2 binin altında olan belediyeler kapatılacaktır şeklinde bir kanun çıkmadan, her hangi bir yorum yapmak yanlış olur. Yalnız böyle bir kanun hazırlığı da hükümette var. Türkiye genelinde olduğu gibi Nevşehir'de de özellikleri olan belediyeler var. Yani bir kültür ve turizm yöresi olan Göreme Milli Parkı'na adını veren ve açık hava müzesini bulunduran bir kasabanın da belediye statüsünün kaldırılmasının iyi olacağını zannetmiyorum. Ama kanun nasıl çıkar bilmiyoruz.Tabi burada hükümet ve parlamenterler bu konuda bilgilendirilecek. Göreme gibi bir yerin muhakkak ki istisna teşkil etmesi gerekiyor. Bizim görüşümüz bu yönde. Kanun çıkmadan da hiçbir şey yapmak mümkün değil. Ancak, yönlendirme faaliyetleri yapılır. Onun dışında yapacak bir şey yok. Statüsü kalkan belediyeler personelleri ile borç ve alacaklarıyla İl Özel İdareye devredilecek. Oradaki hizmetleri biz özel idare olarak yürüteceğiz. Ama Göreme ve Mustafapaşa gibi ayrıca Kozaklı merkeze uzak olduğu için Kozaklı'nın Beldelerinin hizmet vermesiyle bizim uzak mesafeden müdahale etmemiz aynı başarıyı sağlayamayabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2008 Cumartesi 15:01:11
Güncelleme :3 Temmuz 2008 Perşembe 11:10:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?