4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

“Beyaz Yıldız Projesi” hayata geçirildi

Turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarlarının kontrol altına alınmasını hedefleyen 'Beyaz Yıldız Projesi', Kapadokya'da turistik tesis sahiplerine anlatıldı.

Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın neden olduğu çevresel felaketler her geçen gün artarken, turizm sektörü sorunu, “Beyaz Yıldız Projesi” ile aşacak.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan Johnson Diversey, Electrolux ve Grundfos firmalarının desteği ile daha temiz, sürdürülebilir bir çevreye katkı sağlamak için oluşturulan “Beyaz Yıldız Projesi” hayata geçirildi.

Beyaz Yıldız Projesi'nin çevreye ve turizm sektörüne sağlayacağı katkılar ile ilgili turistik tesis sahiplerini bilgilendirmek üzere yapılan tanıtım toplantıları Nevşehir'de Kapadokya Dedeman Otel'inde gerçekleştirildi.

Dünyamızın karşı karşıya kaldığı çevre kirliliği ve küresel ısınmadan kaynaklanan çevresel felaketlerin önlenmesi için geliştirilen Beyaz Yıldız Projesi'nin gönüllülük esasına dayandığını belirten Johnson Diversey Consulting İş Geliştirme Uzmanı İrfan Tümer, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada projenin Türk turizminin imajına olumlu katkılarda bulunacağını söyledi.

Beyaz Yıldız Projesi'ne dahil olacak tesislerin yaptıkları yatırıma göre yüzde 30'dan yüzde 90'lara varan tasarruf sağlayabileceklerini belirten İrfan Tümer, “Operasyonel faaliyetlerde A sınıfı enerji tüketen cihazlar, doğru konumlandırılmış aydınlatma aparatları kullanılarak enerji verimliliği artırılarak, tüketim azaltılabilir. Duş başlıkları kireç temizleyiciler ile temizlenebilir, musluklar fotoselli hale getirilebilir, musluk ve duş başlıklarına akışı yavaşlatan aeratörler takılabilir. Çamaşırhanelerde kullanılan 2. ve 3. durulama suları geri kazanılarak tekrar kullanılabilir. Kazanlarda, çamaşırhanede dışarı atılan sıcak sular ve baca gazlarının ısıları geri kazanılabilir. Bu tedbirler, tesislerin özelliklerine göre uzmanlarımız tarafından çeşitlendirilip, öneri paketi halinde sunulacaktır” dedi.

Otellerde enerjinin en yoğun olarak kullanıldığı alanların mutfak ve çamaşırhaneler olduğunu belirten Electrolux Genel Müdürü Semih Orcan, bir otel mutfağında enerji tüketiminin 125 binden 250 bin dolara kadar çıkabildiğini söyledi.

A sınıfı bir buzdolabı kullanarak yüzde 80 enerji tasarrufu yapılabileceğini belirten Semih Orcan, “Doğru bir bulaşık makinesi ile deterjandan yüzde 75, su ve enerjiden yüzde 30 tasarruf sağlanabilir. Geleneksel kuru temizleme yerine sulu yada karbondioksit sistemi kullanılması, geleneksel kapalı sistemin tercih edilmemesi, perkloriten kullanılmaması da çevreye verilen zararı büyük ölçüde engeller“ şeklinde konuştu.

Grundfos Ege Bölge Müdürü Erkan Gülmez'de 1 KWH Enerji için doğaya 0.006 kilogram sülfür, 1.194 kilogram karbondioksit, 0.005 kilogram nitrojen bileşiği ve 0.058 kilogram kül bırakıldığını belirterek, enerji verimliliğini sağlamada pompa kullanımının büyük önem taşıdığına işaret etti. Gülmez, pompa sistemleri tarafından tüketilen enerjinin yüzde 30 ile yüzde 50 arasındaki kısmının tasarruf edilebileceğini söyledi.

Gülmez, "TÜROFED tarafından başlatılan, Johnson Diversey, Electrolux ve Grundfos desteği ile hayata geçirilen “Beyaz Yıldız Projesi”nde Turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın minimize edilmesi hedefleniyor. Projede tesislerin misafirlerinin konforundan taviz vermeden, onların da bu çevresel duyarlılığa katılımcı olmalarının sağlanması amaçlanıyor. Gerekli kriterleri yerine getiren işletmeler “Beyaz Yıldız” almaya hak kazanıyorlar. Beyaz Yıldız Projesi'ne katılan turizm işletmeleri, sürdürülebilir bir çevrenin sağlanmasına katkıda bulunmakla kalmayıp, artan müşteri memnuniyeti sonuçları ile birlikte ekonomik kazanımlar da sağlayacaklar. TÜROFED şemsiyesi altındaki tüm turistik işletmeleri, isteğe bağlı olarak kapsayan proje, birer yıllık iki aşamadan ve enerji, su, tehlikeli kimyasallar, deterjan ve dezenfektanlar, atık, yönetim ile diğer servisleri kapsayan 55 kriterden meydana geliyor. Proje katılımcısı tesislerden, birinci yıl çevreyi korumaya yönelik kriterlerden 25 adedinin, ikinci yıl ise 30 adedinin yerine getirilmesi bekleniyor. İkinci yılın sonunda, bu projede yer alan turistik tesisler aynı zamanda, Avrupa Birliği ekolojik etiketleme kriterlerini de yerine getirmiş oluyorlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 16:35:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?