3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Bilimadamları 'kanserli kasaba'da

ABD'nin Hawaii Üniversitesi Patoloji Enstitüsü'nden bir grup bilim adamı dünyada akciğer kanserinin en fazla görüldüğü yerlerin başında gelen Nevşehir'in Tuzköy beldesinde araştırma yapıyor.

Dünyada akciğer kanserinin en fazla görüldüğü yerlerin başında gelen ve bu güne kadar bir çok kişinin bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiği Nevşehir'deki bazı kasaba ve köylerde araştırmalarda bulunmak üzere beraberinde 10 kişilik bilimsel bir heyetle Nevşehir'e gelen ABD'nin Hawaii Üniversitesi Patoloji Enstitüsü Başkanı Profesör Dr. Michela Carbone, çalışmalarını sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, yapı taşlarındaki kanserojen madde içeren "Ereonit" isimli maddenin tozlaşma ve solunum yoluyla vücuda alınması halinde insanlarda karınzarı ve akciğer kanserinin meydana geldiğinin tespit edildiği Tuzköy beldesinde, dünyada ilk kez uygulanan bir sistem ile hava ölçümleri yapan Profesör Carbone, yaptığı çalışmanın oldukça pahalı ve hassas testler olduğunu söyledi.

Daha önceki yıllarda da sürekli olarak konuyla ilgili Türkiye'ye geldiğini ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduğunu belirten Prof. Michela Carbone, "Bu gelişimde Tuzköy ve Karain, Karlık gibi diğer yerleşim yerlerinde hava ölçümleri yaparak havada bulunan 'Ereonit' miktarını ölçüyorum. Bu sayede hangi bölgelerdeki tehlike riskinin daha fazla, hangi bölgelerde daha az olduğunu tespit edeceğiz. Şu anda analiz yapmıyoruz, yaptığımız sadece ölçüm. Bu veriler toplandıktan sonra gerekli analizler yapılacak ve sonrasında yeniden Türk Sağlık Bakanlığı ile bir değerlendirme yapacağız. Bu da yaklaşık 2 ay gibi bir süre alacak" dedi.
Daha önce Türkiye'ye geldiğinde Türk politikacılara kanser riski taşıyan bölgelerde yaşayan insanların buralardan taşınarak, yeni yerleşim birimleri oluşturulması konusunda görüş sunduğunu ve birlikte böyle bir karar aldıklarını ifade eden Prof. Michela Carbone, politikacılar tarafından kendisine verilen sözün kısa sürede tutulmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.Carbone, "İlk geldiğimde hastalığın azaltılması için politikacılar ile beldeyi başka bir yere taşıma konusunda görüşmüştüm. Hayatımda ilk kez politikacıların verdiği sözü tutarak bu işi gerçekleştirdiklerini gördüm ve bu beni çok mutlu etti" şeklinde konuştu.

ABD'nin Hawaii Üniversitesi Patoloji Enstitüsü Başkanı Profesör Dr. Michela Carbone ve beraberindeki heyet 17 Nisan 2008 tarihine kadar Nevşehir'de kalarak çeşitli beldelerde araştırmalarını sürdürecek. Daha sonra ABD'ye dönecek olan Profesör Carbone, Haziran 2008'de yeniden Türkiye'ye gelerek Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanlığı yetkilileri ile araştırmalarının sonucunu paylaşacak.

Kamuoyunda 'Kanserli Kasaba' olarak bilinen Tuzköy Beldesi'ndeki Yeni ve Cumhuriyet mahallelerinde bulunan konutların yapı taşlarında bulunan 'Ereonit' isimli maddenin tozlaşma ve solunum yoluyla vücuda alınması ile birlikte kansere neden olduğu 1970'li yılların başında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Barış'ın çalışmaları sonucu ortaya çıkartılmıştı. 7 Eylül 2000 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu, kansere neden olan bu mahallelerdeki konutların yıkılarak burada oturan vatandaşlar için Evrenin Etekleri Mevkii'ndeki 3 bin 500 dönümlük araziye yeni konutlar yapılması kararı almıştı. Bu kararın ardından başlatılan çalışmalar sonucunda 2008 yılının Ocak ayında 241 konutun yapımı tamamlanarak vatandaşlara teslim edildi.

...
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 17:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?