5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Bu ekmek 3 ay bayatlamıyor

KÖYLERDE YAPILAN TAŞ FIRIN EKMEKLER, 3 AY BAYATLAMADAN KALABİLİYOR

Nevşehir'in bazı köylerinde patatesin haşlanarak un haline getirildikten sonra hamurun içerisine katılarak taş fırınlarda pişirilen ekmekler, 3 ay süre ile derin dondurucuda saklanarak tazeliğini yitirmeden sofralara ulaşıyor.

Yıllardan beri Mazı köyündeki yaşayan herkesin evlerinin 3 aylık dönemi kapsayan ekmek ihtiyacını taş fırınları kullanarak karşıladığını söyleyen Fatma Açıkgöz, yakınları ile birlikte 1 çuval unu hamur haline getirdikten hemen sonra, haşlanan patatesi hamurun içine katmak suretiyle ekmeğin pişim sonrasında uzun vadede yumuşaklığının sağlandığını söyledi.

4 kişilik bir ailenin 1 kilogram civarında gelen taş pidelerde pişirilen ekmekleri 3 aylık bir dönemde tükettiğini söyleyen Açıkgöz "Nevşehir'in Kaymaklı beldesi bize çok yakın mesafede bulunmasına karşın biz fırın ekmeği kullanmayız. 3 aylık bir sürede toplu ekmek pişirerek ekmek ihtiyacımızı karşılıyoruz.Hamurun içerisine un haline getirdiğimiz haşlanmış patatesin katılması,ekmeği uzun süreli yumuşak halde tutabiliyor.Taş fırınlarda elde ettiğimiz çörek de tabir edilen ekmekleri derin dondurucuda saklayıp tüketiyoruz.Fırın ekmeğine göre de fiyat bakımından yaklaşık yüzde 50 oranında tasarruf sağlıyoruz" dedi.

KÖYLERDE YAPILAN TAŞ FIRIN EKMEKLER, 3 AY BAYATLAMADAN KALABİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2010 Salı 10:32:00
Güncelleme :8 Aralık 2010 Çarşamba 09:41:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?