5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Bu köy toprağa gömülecek!

Nevşehir'de yapı taşlarında kansere yol açan madde bulunan ve ''kanserli köy'' olarak bilinen Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesindeki kanserli konutların üzeri toprakla örtülecek

Bazı evlerin yapı taşlarında solunum yoluyla vücuda girerek kansere neden olan erionit maddesinin bulunduğu 3 bin nüfuslu Tuzköy'de 1974'teki araştırmanın ardından özellikle akciğer ve karın zarı kanseri oranının diğer bölgelere göre çok daha fazla görüldüğü belirlendi. Alınan karar gereği Tuzköy beldesi, yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki Evrenin Etekleri bölgesine yapılan toplu konutlara taşındı. Bu konutlara 245 aile yerleştirildi.

Üzerleri 1.5-2 metre kalınlığında toprakla kapatılacak

Afet kapsamının genişletilerek 200 konut daha yapılıp riskli bölgelerde kalan ailelerin de bu konutlara taşınacağını belirten Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, "Erionit adlı kanserojen madde özellikle orta yaş grubundaki kişilerde etkili oluyor. Bu maddeden etkilenen hastalar 3-4 ay gibi kısa bir sürede hayatlarını kaybediyor. 30 yıldır Tuzköy'de kanser çok ciddi bir sorun. Kalan riskli konutlarda yaşayanlar da yeni yapılacak konutlara taşındıktan sonra toplam 100 bin metrekarelik alanı kaplayan Yeni Mahalle, Cumhuriyet Mahallesi ve Hürriyet Mahallesi'ndeki evler yıkılacak. Üzerleri 1.5-2 metre kalınlığında toprakla kapatılacak ve toprak kaymasının önlenmesi için de ağaçlandırılacak. Kanser yapıcı maddenin etkisi böylelikle tamamen ortadan kaldırılacak. Bu çalışmanın yapılması 2012 yılı başlarını bulabilir" dedi. Balak, bu proje için 8 milyon TL harcama yapılacağını söyledi.

Önlem alınmazsa hepsi ölebilir

Ölüm yaşı 45'e kadar inen köy!

Büyük çoğunluğunun ölüm nedeni kanser olan Tuzköy beldesi, yaklaşık 35 yıldır "kanserli köy" olarak tanınıyordu. Tuzköy beldesinde 1980-1992 yılları arasında meydana gelen 373 ölümden 182'si yani yüzde 49'u kanser nedeniyle gerçekleşti. Bu ölümlerden 128'i ise akciğer ve karın zarı kanseri olan mezotelyomadan meydana geldi.

AHT
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 15:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?