4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Çanak atölyelerine turist ilgisi

Nevşehir'in Avanos İlçesi'nde bulunan çanak atölyeleri, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Toprağın usta sanatçıların ellerinde aldığı şekli hayranlıkla izleyen turistler, daha sonra tezgah başına geçip hünerlerini sergiliyor. Nevşehir'in Avanos İlçesi'nde tarihi Hititler'e kadar dayanan çanak ve çömlekçilik son yıllarda hızla gelişiyor.

İlçede bulunan irili ufaklı çanak atölyelerinde, ilçedeki Kızılırmak Nehri koylarından elde edilen kırmızı toprak ve miller çark adı verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerinde usta sanatçıların ellerinden şekil alıyor.

Çamurdan yapılan vazo, güveç, yemek kapları gibi mutfak ve süs eşyaları, gölgede kurutulduktan sonra saman ve talaş ile yakılan fırınlarda 800 ile bin 200 derece arasında pişirilerek satışa sunuluyor. Bine yakın çanak ve çömlek çeşidinin yapıldığı çanak atölyelerini ziyaret eden turistler ise, önce atölyelerdeki ustalardan çanak yapımı ve ilçenin tarihi hakkında bilgiler alıyor, daha sonra ise sergi salonlarında alışverişlerini yapıyor.

Çocuk yaşlarda bu mesleğe başladığını belirten Şaban Topuz, ilçede eskiden babadan oğla geçen bu mesleğin son yıllarda önemli mesafeler kat ettiğini söyledi. İlçedeki 150 çanak atölyesinde her gün ustalar tarafından çok sayıda ürünün yapıldığını ifade eden Topuz, atölyelerin bölge turizmine de önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin çanak atölyelerini büyük bir hayranlıkla gezdiklerini kaydeden Topuz, "Avanos İlçesi bu atölyelerle birlikte Türkiye'nin en önemli el sanatları merkezlerinden biri haline geldi. Gerek ürün çeşitliliği gerekse kalite bakımından sürekli olarak bir ilerleme yaşanıyor. Bunun yanında bölgeye gelen turistler bu atölyelerde hem çanak yapımını izleyip tarihi hakkında bilgiler alırken hem de onları tezgaha oturtup kendilerinin çanak yapımını denemelerine fırsat veriyoruz. Oldukça zor bir iş olan çanak ustalığını tezgaha oturup çamura şekil vermek isteyen müşterilerimiz daha iyi anlıyor" şeklinde konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 11:55:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?