4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Çanak atölyelerine turist ilgisi

Kapadokya'da bulunan çanak atölyelerine, Uzakdoğulu ve Avrupalı turistler büyük ilgi gösteriyor. Atölyelerde toprağın usta sanatçıların ellerinde aldığı şekli hayranlıkla izleyen turistler, daha sonra tezgah başına geçip hünerlerini sergiliyor.

Nevşehir'in Avanos ilçesinde tarihi Hititlere kadar dayanan çanak ve çömlekçilik, son yıllarda hızla gelişiyor. Kızılırmak Nehri koylarından elde edilen kırmızı toprak, ilçede bulunan irili ufaklı çanak atölyelerinde 'miller çark' adı verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerinde usta sanatçıların ellerinde şekil alıyor. Çamurdan yapılan vazo, güveç, yemek kapları gibi mutfak ve süs eşyaları, gölgede kurutulduktan sonra saman ve talaş ile yakılan fırınlarda 800 ile bin 200 derece arasında pişirilerek
satışa sunuluyor.

Bine yakın çanak ve çömlek çeşidinin yapıldığı çanak atölyelerini ziyaret eden turistler, önce atölyelerdeki ustalardan çanak yapımı ve ilçenin tarihi hakkında bilgi alıyor, daha sonra ise ellerine aldıkları çamurla hünerlerini sergiliyor.
Mesleğe çocuk yaşlarda başladığını belirten Şaban Topuz, ilçede eskiden babadan oğla geçen bu mesleğin son yıllarda önemli mesafeler katettiğini söyledi.

İlçedeki 150 çanak atölyesinde her gün ustalar tarafından çok sayıda ürünün yapıldığını ifade eden Topuz, atölyelerin bölge turizmine de önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Çanak ürünlerine en çok Uzakdoğulu ve Avrupalı turistlerin ilgi gösterdiklerini ifade eden çanak ustası Ferhat Akcan ise, "Avanos ilçesi bu atölyelerle birlikte Türkiye'nin en önemli el sanatları merkezlerinden biri haline geldi. Gerek ürün çeşitliliği gerekse kalite bakımından sürekli olarak bir ilerleme yaşanıyor. Bunun yanında bölgeye gelen turistler bu atölyelerde hem çanak yapımını izleyip tarihi hakkında bilgi alırken hem de onları tezgaha oturtup çanak yapımını denemelerine fırsat veriyoruz"

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 14:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?