4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Çanak çaydanlıklara ilgi büyük

Türkiye'nin en önemli el sanatları merkezlerinden biri olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde çanaktan yapılan çay demlikleri, tiryakilerin ilgisini çekiyor.

Avanos ilçesinde uzun yıllardır çanakçılık yapan Şaban Topuz, Elazığ'dan getirilen toprakla yapılan çay demliklerinin, evlerde sıkça kullanılan alüminyum demliklere göre daha kullanışlı olduğunu söyledi. Geçen yıl yapımına başlanan bu demliklerin normal demliklere oranla çayın demini daha kısa sürede verdiğini ve demliğin soğuma süresinin daha uzun olduğunu belirten Topuz, aynı zamanda estetik açıdan da çanağın tercih sebebi olduğunu ifade etti.

Değişen ebatlarda 25 ila 75 YTL arasında satılan çanak demliklere yerli turistlerin yanı sıra Fransız ve Japonların da ilgi gösterdiklerini söyleyen Topuz, "Ateşe daha fazla dayanıklı olduğu için bu demliklerin yapımında Elazığ'daki dağlardan getirilen toprakları tercih ediyoruz. Sağlık açısından hiçbir zararı bulunmuyor. Bunun yanında normal demliklere göre daha iyi dem veriyor ve çayın acıma süresi daha fazla. Topraktan yapıldığı için de sıcaklığını daha uzun süre muhafaza edebiliyor. Normal ocaklarda veya mangal üzerinde kullanılabiliyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 13:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?