3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Çanakkale Ruhu anlatıldı

Çanakkale Savaşları üzerine araştırmalar yapan, Araştırmacı Yazar Hasan Hüseyin Maltepe, Çanakkale Savaşı'nın her safhasının büyük bir destan olduğunu belirterek, bugünler için kendilerini canlarıyla kanlarıyla toprağa veren fedakar insanların ortaya koyduğu bu büyük destanın çok iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde Nevşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Çanakkale Ruhu" konulu konferansa katılan Araştırmacı Yazar Hasan Hüseyin Maltepe, Dünya tarihinin böyle destansı bir başka savaşa daha şahit olmadığını vurguladı.

Bu vatan uğrunda kundaktaki yavrusunu bırakarak cepheye koşan babaların düşman mermilerine karşı göğüslerini siper ettiğini kaydeden Maltepe "Çanakkale Savaşları, dünya tarihinde eşsiz destanların ortaya konulduğu en önemli savaşlardan biridir. Yavrusunu kundakta bırakarak askere giden babalar, yıllarca cephelerden dönmedi. Kimi cephelerde oğulları ile birlikte düşmana karşı savaştı. Çanakkale, adeta babalarla oğulların, savaşmak için, şehit düşmek için yarıştığı bir yer olmuştur" dedi.

Çanakkale Savaşları'nda 57. Alay'ın savaş hazırlığını anlatan Hasan Hüseyin Maltepe, "Cepheye gitmeden önce üzerlerindeki kirli iç çamaşırlarını çıkarıp yerine temiz iç çamaşırlarını giyen Mehmetçik, birbirlerine sarılarak helallik istedi. Herkes arkadaşına olan hakkını helal etti. Ardından kıbleye yönelerek Er kişi niyetine ellerini kaldırıp cenaze namazı kıldılar. Kıldıkları cenaze namazı gerçekte kendi cenaze namazlarıydı. İşte bu ruh, bu iman, Çanakkale'de Türk milletine zafer getirdi. Analar oğullarının başlarına kına yakarak vatana kurban diye göndermekle görevlerini yaptılar. Onlar da vatan kurtarmak için vatana kurban olarak görevlerini yaptılar. Kimi cephelerde genç kızlarımızın da erkek kıyafetleri ile düşmana karşı amansız mücadele verdiğini görürüz. Dedelerimizin canı pahasına bizim geleceğimiz için yaptığı bu fedakarlıktan sonra bizim bu vatan için, onlar için ne yapmamız gerekiyor? Hiçbir kimse bize, "savaşın, kafanızı, gözünüzü, kolunuzu, bacağınızı, ellerinizi verin" demiyor. Artık bu savaş devri de bitti. Bizler, önce eğitimle cehaleti yeneceğiz, sonra ekonomik alanlarda üreteceğiz, zengin olacağız, ekonomik gücü kazanacağız .Bilgiye sahip olan ülkeler bugün dünyada önemli bir güç haline geldi.Bizlerde bunun farkında olarak çok çalışacağız ve medeniyet seviyesinin üzerine çıkacağız.Allah bu millete bir daha bu acı günleri yaşatmasın" dedi.

Maltepe'nin konferansını izleyen bir çok vatandaş, gözyaşlarını tutamadı. Konferans sonunda Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Araştırmacı Yazar Hasan Hüseyin Maltepe'ye çiçek takdim ederek teşekkür etti. Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin'de, Maltepe'yi verdiği konferanstan dolayı tebrik etti.

 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 11:02:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?