3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Çiftçilerin yağış sevinci!

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, bu yıl kış aylarında yağan kar ve son dönemdeki yağmur ile birlikte kuraklık riskinin ortadan kalktığını söyledi.

Açıklamalarda bulunan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte özellikle Anadolu çiftçisinin kuraklıkla mücadele ettiğini söyledi.

Hava sıcaklığının son yıllarda ilkbahar ve yaz aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve arzulanan yağışların olmaması nedeniyle çiftçinin tarlasında büyük bir verim düşüklüğü yaşadığını vurgulayan Tunç, bu yıl gerek kış aylarında yağan kar ve gerekse de son dönemdeki yağmur ile birlikte toprağın suya doyduğunu ve yeraltı su kaynaklarının büyük ölçüde beslendiğini belirtti.

Nevşehir'in son 35 yılın en yüksek yağış oranını yakaladığına dikkat çeken Tunç, "Hububat üretiminin yanı sıra Türkiye’nin en önemli patates üretim merkezlerinin başında gelen Nevşehir'de çiftçilerimiz her yıl ya don olaylarından ya da kuraklıktan şikayetçiydi. Geçtiğimiz yıllarda kış aylarında fazla kar yağmaması ve soğuk hava nedeniyle don olayları ile karşılaşırken yaz ilkbaharda ise kuraklıktan şikayetçi oluyorduk. Bu sene beklediğimizden çok daha fazla bir yağış aldık. Öyle umuyorum ki bölge çiftçilerimiz için oldukça verimli bir yıl olacak" dedi.

Türkiye'de çevre ve suyun önemi konusunda çiftçilerle birlikte tüm toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi ve su tasarrufunun arttırılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Recep Tunç, "Su tasarrufuna bölgemiz açısından bakacak olursak, bölgede patates üretimi yapan çiftçilerimiz genel olarak yeraltı su kaynaklarını kullanıyor. Buna karşın çiftçilerimize sürekli olarak damlama ya da yağmurlama sulama sistemine geçmelerini öneriyoruz. Bakanlığımızın da bu konuda çiftçilerimizi destekleyici projeleri var. Eğer yeraltı su kaynakları ile sulama yapmaktan vazgeçersek büyük bir su tasarrufu sağlamış olacağız. Bununla birlikte hem bölgemizin hem de ülkemizin yeşillendirilmesi ve bu sayede daha fazla yağış alması için Türkiye'de yaşayan her vatandaşın yılda en az bir fidan dikmesi gerekiyor. Tabi bu gönüllü olarak yapılabilecek bir iş. Bu konuda bir kampanya başlatılarak herkes yılda bir fidan dikip, bu fidanın bakımını üstlenirse her yıl yaklaşık 70 milyon fidanı toprakla buluştururuz ve gelecek kuşaklara yeşil bir Türkiye bırakabiliriz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 15:17:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?