3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Çiftçiye 'anız yakmayın' uyarısı!

Nevşehir Tarım İl Müdürü Ahmet Şahin, anız yakmanın toprağa, ormana ve çevreye ciddi zararlar verdiğini belirterek, çiftçileri uyardı.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Nevşehir Tarım İl Müdürü Ahmet Şahin, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Nevşehir’de de ürününü hasat ettiren çiftçilerin bazılarının tarlalarını bir sonraki ekim sezonuna hazırlamak için çok zararlı ve yasak olmasına karşın anızları yaktıklarını söyledi.

Anız yakmanın toprağa, ormana ve çevreye çok büyük zararları olduğunu vurgulayan Şahin, “Anız yakılması toprağı, su ve rüzgar erozyonuna daha hassas bir duruma getirir. Böylece toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur ve verimliliği düşer. Toprak, sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri geriler ve biyolojik denge bozulur. Toprak yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik maddeyi azaltmaktadır. Hasat sonrası tarla ve dikili alanlarda bulunan birçok yaban hayvanlarının yaşam ortamını yok etmektedir. Kontrol edilmeyen anız yangınları, komşu tarlalarda ki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon ve elektrik direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi olmayan zararlar vermektedir” dedi.

Anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlıların da önemli miktarda ortadan kalktığını ve anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Ahmet Şahin, yasak olmasına karşın anız yakan çiftçiler için ciddi oranda para cezalarının uygulandığına dikkat çekti.

Şahin, “Çiftçilerimiz tarlalarını yakarak kendi geleceklerini de yakıyorlar. Artık bu alışkanlıktan vazgeçilmesi gerekir. Çiftçilerimiz yakacakları sap ve samanları bir organik gübre olarak değerlendirsinler. Bunun toprağın havalanmasına ciddi katkıları var. Bu yakma işini artık literatürden kaldıralım, üreticilerimiz bu konuda daha hassas olsunlar” diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 11:01:25
Güncelleme :18 Temmuz 2009 Cumartesi 11:27:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?