4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Doğalgaz kullanan 63. il; Nevşehir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji üssü haline getirdikleri Türkiye'de doğalgaz kullanan il sayısının 6 yılda 63'e yükseldiğini söyledi.

Nevşehir Borsa Kavşağında düzenlenen doğalgaz yakma törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgazın sağlık başta olmak üzere yaşam kültürü bakımından da çok önemli olduğunu bildirdi.

Göreve geldiklerinde Türkiye'de 9 vilayette doğalgaz olduğunu, bu sayıyı 6 yılda 63'e yükselttiklerini anlatan Güler, şöyle konuştu: "Nevşehir doğalgaz kullanan 60. vilayet oluyor. Göreve geldiğimizde bütün doğalgaz boru hatları 4 bin kilometreydi, biz bunu 11 bin kilometreye çıkarttık. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ve Şahdeniz dahil değil."

Yoğun çalışmayla Türkiye'yi enerji üssü haline getirdiklerini anlatan Güler, sözlerine şöyle devam etti: "Doğalgazı niye milletimiz istiyor? İstemesinin nedeni tertemiz, çevre dostu. Dolayısıyla sağlığımız başta olmak üzere yaşam kültürü bakımından da çok önemli ve çocuklarımızın yanakları biraz daha kırmızı olacak, nefes darlığı çekmeyeceksiniz. Hanımlar ve erkekler artık kömür taşımayacak, kül taşımayacaklar."

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise konuşmasında, 1 milyon 50 bin konutta doğalgazı 4 milyon kişinin kullanmaya başladığını söyledi. Devlete tek kuruşluk yük getirmeden hem özel sektörün önünü açtıklarını hem de oluşacak rekabet sonucu vatandaşların kısa sürede daha ucuza doğalgaz kullanmalarını sağlayacak bir ihale modelini geliştirdiklerini ifade eden EPDK Başkanı Köktaş, şöyle konuştu:

"5 yıllık süre içerisinde 55 şehir içi doğalgaz dağıtım ihalesi sonuçlandırılmıştır. Bu ihaleleri kazanan özel sektör şirketleri hızlı bir yatırım seferberliğine başlamıştır. Gerçekleştirilen bu yatırım sayesinde yaklaşık bir milyon 50 bin konutta 4 milyon kişi bu çağdaş enerji kaynağını kullanmaya başlamıştır. İhalesini yaptığımız şehirlerimizde yaklaşık 1 milyar 100 milyon YTL'lik yatırım yapılmış ve 35 bin kişiye iş imkanı sağlanmıştır. Bugün ülkemizde 10 milyon konutun şebeke alt yapısı tamamlanmış ve sadece yaklaşık 40 milyon kişinin doğalgaz kullanmasına imkan verecek alt yapı tesis edilmiştir."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 21:01:06
Güncelleme :15 Ekim 2008 Çarşamba 21:56:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.160.102.xxx Tarih : 17.10.2008 17:05:38

sn. BAKAN yanında doğal gaz zammmına getirdi..millet fazla heveslenmeyin bu kış kara geçecek?belirtmiştim ama ne hikmetse yayınlanmadı KENT HABER??