4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyor

Kapadokya Doğalgaz Nevşehir İl Müdürü Bülent Güvenç, doğalgaz kullanmaya başlayan Nevşehir'de yapılan çalışmalarla birlikte şu anda 15 bin potansiyel aboneye ulaştıklarını söyledi.

Açıklamalarda bulunan Kapadokya Doğalgaz Nevşehir İl Müdürü Bülent Güvenç, 2006 yılında Nevşehir'de doğalgaz dağıtım hattı yapım çalışmalarına başladıklarını ve 3 bu süredeki çalışmalardan sonra yaklaşık 7 milyon YTL tutarında bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yapılan çalışmalar neticesinde toplam 120 kilometre çelik ve poletren hat inşaatının tamamlandığını ve şu anda şehrin yarısına doğalgaz götürdüklerini kaydeden Güvenç, 15 bin potansiyel aboneye ulaştıklarını ve konulan servis kutuları ve dağıtım hatları ile 15 bin konut sahibinin doğalgaz kullanmaya başlayabileceğini açıkladı.

Nevşehir'de 30 yıl süreyle doğalgaz dağıtımını üstlendiklerini ve uzun vadeli bir proje uyguladıklarını belirten Kapadokya Doğalgaz Nevşehir İl Müdürü Bülent Güvenç, "15 Ekim 2008 tarihinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Hilmi Güler'in de katıldığı bir tören ile Nevşehir'de ilk gazı yaktık. Nevşehir iline doğalgazın geldiğini ve doğalgazın artık kullanılabileceğini duyurduk. Buna bağlı olarak abonelik faaliyetlerinde bir gelişme oldu ve halkımızın talebi arttı. Bugün yaklaşık 200 dairede doğalgaz kullanımı devam ediyor. Tesisatını hazırlayan, bizimle sözleşme yapan diğer abonelerimizde önümüzdeki günlerde gaz kullanmaya başlayacaklar. Aldığımız ilk tepkiler, halkımızın doğalgaz kullanımından memnun olduğu şeklinde. Tabi doğalgaz kesintisiz enerji kaynağı. Vananızı açtığınız anda kullanıma hazır. Kesildi, bitti, gibi diğer yakıtlarda yaşanan sorunlar yok ve temiz bir enerji kaynağı. Her şeyden önemlisi ekonomik olarak çok daha avantajlı. Bunun yanında verimli bir yanma sağlıyorsunuz. Örneğin kömürde yüzde 65 bir yanma verimi varken doğalgaz kullandığınız zaman bu verim yüzde 93'e yükseliyor. Tabi bu nedenle de enerji maliyeti olarak dikkate aldığınız zaman, diğer yakıtlarla karşılaştırıldığında doğalgaz çok avantajlıdır" dedi.

Henüz doğalgaz ile yeni tanışan Nevşehir'de bu konuda bazı önyargılar olduğunu ve doğalgaz konusunda yanlış yönlendirmeler yapıldığını da vurgulayan Kapadokya Doğalgaz Nevşehir İl Müdürü Bülent Güvenç, bu konuda vatandaşları bilinçlendirmek için sürekli olarak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Vatandaşlar tarafından doğalgaz maliyetinin yanlış bilindiğini söyleyen Güvenç, "Doğalgaz ile ilgili olarak maalesef önyargılar var. Tabi vatandaşlarımız belli noktalardan yönlendiriliyor. Örneğin doğalgazın ısıtmayacağı ve pahalı olduğu yönünde endişeler var. Biz sürekli olarak bu konularda vatandaşlarımızı bilgilendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, Nevşehir ilinde 125 metrekarelik bir dairede oturan 4 kişilik bir ailenin bir yıllık süre için ısınmak için yakacağı kömür, mutfağı ve banyosunda kullandığı tüp gazı hesaplayarak bunu doğalgaz ile karşılaştırıyoruz. Şehrimizde iklim koşulları nedeniyle böyle bir ailenin 2.5 ton kömür kullanması gerekiyor. Kömürün birim fiyatını biz 670 YTL'den baz aldık. Yine bu aile biri mutfakta biri de banyoda olmak üzere ayda iki tane tüpü kullanması gerekiyor. Bunun fiyatı da 47 YTL. Yani, bu rakamlarla bu ailenin 2 bin 800 YTL yıllık yakıt harcaması yapması gerekiyor. Doğalgaz kullanıldığı zaman bu harcama bin 340 YTL'ye düşüyor. Yani neredeyse yarı yarıya bir tasarruf söz konusu. Bugünün koşullarında bu oldukça önemli bir tasarruf" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 13:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.160.108.xxx Tarih : 2.11.2008 11:34:11

maliyet sadece yakıtla kalsa yapılan tesisat ve yıllık bilinmeyen artışlarıda hesaba katarsanız kömürle aynıı?yanlış hesap yapıyorsunuz % 25 zam ne olacak ne fark etti şimdi.esas sizler vatandaşa yanlış hesap verip kışın ortasında üşütüyorsunuz vebaldesiniz bilesiniz?