4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Dostluk Festivali sona erdi

Türkiye ve Yunanistan arasında dostluk bağlarını güçlendirmek amacıyla Türkiye'de "Defne", Yunanistan'da ise "Nea Dafni" ismi ile ortak çalışmalar yürüten Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin bu yıl 8.'sini gerçekleştirdiği Türk-Yunan Dostluk Festivali, Nevşehir'de düzenlenen görkemli bir finalle sona erdi.

Her iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin kalıcı hale getirilmesi amacıyla Türk ve Yunan sanatçılar tarafından Türkiye'nin en önemli el sanatları merkezlerinden biri olan Avanos ilçesindeki bir çanak atölyesinde yapılan iki heykel, Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi bahçesinde Nevşehir taşından oluşturulan kaide üzerinde Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Cafer Okur, Prof. Dr. Gündüz Vassaf ve Yunanistan'dan Prof. Dr. Costas Sophoulis tarafından törenle açıldı.

Heykellerin açılış töreninde konuşan Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Cafer Okur, Defne Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin bu yılki temasının 'kavuşma' olduğunu belirterek, "Hele bu kavuşma dostlar arasında ise daha fazla önem taşır. Bu önemden dolayı bizim toplumumuzda bir söz vardır: 'Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane.' Böyle festival ve programlar dostların kavuşması ve sohbet etmesi için bir bahane olmuştur. Organizasyonu gerçekleştirenlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Aynı park alanında bölünmüş bir armudun görüntüsünü yansıtan heykelin açılışında konuşan Defne Türk-Yunan Dostluk Derneği Aktivisti Prof. Dr. Gündüz Vassaf ise, açılışı yapılan heykellerin üzerinde insanların artık savaşsız yaşama isteğinin daha fazla belirginlik kazandığını belirtti.

Vassaf, "I. ve II. Dünya Savaşı'na katılan Fransa'da köylere kadar giderseniz ölen askerler için anıt yapıldığını görürsünüz. Ama ister kazanan ister kaybeden olsun, iki tarafın da ölüsünün ne kadar anlamsız olduğunu bugün Almanya'nın İngiltere'nin ve Fransa'nın birleşmiş olduğu gerçeğinde görüyoruz. Bütün bu ülkelerdeki köylerde, büyük kentlerdeki savaş anıtları üzerinde ve zihnimizde kocaman soru işaretleri var. Türklerle Yunanlılar arasında da savaşlar oldu. Şimdi açtığımız bu heykellerin de üzerinde büyük bir soru işareti var. Biz de artık savaşsız yaşamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Dostluk ve barış heykellerinin açılmasının ardından Kavala'dan gelen halk oyunları ekipleri Kapadokya bölgesine ait 18. yüzyıl sonunda oynanan halk oyunlarını büyük bir başarı ile sundu. Halk oyunları gösterilerinin ardından Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, ekip üyelerine çiçek verdi. Yunanistan'ın kendine has müziğinden çeşitli örneklerin verildiği dinletinin ardından ,ünlü sanatçı Melike Demirağ, sevilen şarkılarını seslendirdi. Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen konser, yaklaşık 2 saat sürdü.

Etkinliklere Kavala Valisi Teodoros Kalliontzis, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya ve Nevşehir Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 11:05:08
Güncelleme :17 Haziran 2009 Çarşamba 11:11:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?