3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Eczacılardan avans sistemine tepki

Türk Eczacıları Birliği 34. Bölge Nevşehir Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akın Atasever, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşme masasında olduklarını belirterek, 31 Aralık tarihine kadar sözleşme imzalanmaması durumunda SGK hak sahiplerinin ilaçlarını eczanelerden alamayacaklarını belirtti.

Türkiye'deki 28 bin eczacının zor günler geçirdiğini vurgulayan Nevşehir Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akın Atasever, "Pek çok sorunumuzun yanında birde 'avans' adı altında bizim hastalarımıza ulaştırdığımız ilacın yüzde 75-90'ının 80 gün sonra, geri kalanının belirsiz bir zamanda ödenmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Çok açıktır ki avans sistemi, eczanelerin kapısına kilit vurması anlamına gelmektedir. Eczaneler dört yıldır ayakta kalma mücadelesi veriyor. Eczanelerin üçte birine yakını kapanma tehlikesi ile karşı karşıya" dedi.

Temmuz ayında uzun süren görüşmeler sonucunda bakanların kamu kurum ıskontolarını eczanelerin üzerinden imza atarak söz verdiklerini hatırlatan Atasever, "İmzalarını reddettiler. Üstüne üstlük SGK tamamen kamu yararı hasta sağlığı için gerçekleştirdiğimiz bazı reçetelerin eşit dağıtım sistemini tek taraflı ve hukuksuz biçimde iptal etti.

Hatta Türk Eczacılar Birliği Kanunu ile birliğimize verilmiş olan yetkiye karşılık, Sağlık Uygulama Tebliği'nden, birliğimiz ile kurum arasındaki imzalanan protokol doğrultusunda eczaneler ile sözleşme yapılacağı ifadesini çıkarıldı. Unutulmamalı ki Türk Eczacılar Birliği Kanunu sadece Türk Eczacılar Birliği'nin kanunu değildir. Tüm kurumlar içinde bağlayıcıdır" şeklinde konuştu.

Yeşil Kart ve konsolide bütçeye bağlı hak sahiplerinin reçete geri ödemelerinin zamanında yapılmasını istediklerini ifade eden Nevşehir Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akın Atasever, taleplerine bir cevap alamadıkları için 21 Aralık 2008'de Ankara'da tüm eczacıların, eczane çalışanlarının ve hastaların katılacağı bir yürüyüş ve ardından miting düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 17:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?