3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Ekonomik kriz çiftçiyi vurdu!

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'de, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji borçları nedeniyle her iki üreticiden biri icralık oldu. Çiftçiler, satış fiyatlarının da maliyetin altında olduğunu, durum böyle giderse yeni yılda üretim yapamayacaklarını söyledi.

Türkiye'de son dönemde etkili olan ekonomik durgunluk, sanayi sektörünü olduğu kadar tarımı da olumsuz etkiledi. Üretim maliyetlerinin sürekli yükselmesine karşın ürünlerini maliyetlerinin altında bir fiyata satabilen üreticiler, bunun yanında ödeyemedikleri borçları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, nüfusunun önemli bir bölümünün geçimini çiftçilikle sağladığı ve Türkiye'nin yıllık patates ihtiyacının yüzde 25'inin karşılandığı Nevşehir'de, patates üretimin her geçen yıl önemli oranda düştüğünü söyledi. Özellikle 2007 ve 2008 yıllarında çiftçilerin güç şartlar altında üretim yapabildiğine dikkat çeken Tunç, ekonomik kriz ile birlikte ürünlerini üretim maliyetlerinin altında satmakta zorlanan çiftçilerin önemli bir kısmının 2009 yılında üretim yapamayacağını kaydetti.

Tunç, "Ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim, Türk çiftçisi oldu. Özellikle bu yıl gübre, mazot ve elektrik fiyatlarındaki anormal artışlar, sürekli üretim maliyetlerini artırdı. Buna karşın çiftçinin sattığı ürünün piyasadaki değeri ise sürekli düştü. İç piyasada ürününü satamayan çiftçi, dış pazara açılma şansını yitirdi. Çünkü bu maliyetlerle bizlerin Avrupalı çiftçiler ile rekabet etme şansımız yok" dedi.

2007 yılı içerisinde yaklaşık 1 milyon ton patates üretiminin gerçekleştiği Nevşehir'de 2008 yılında bu rakamın 800 bin tona düştüğüne dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, kilosunu 25-30 YKr'ye mal ettiği patatesi yine bu fiyatla satamayan üreticilerin her yıl patates ekiminden uzaklaştığını ifade etti.

Çiftçilerin sürekli yükselen üretim maliyetleri ile boğuşurken tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji ve Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarını da ödeyemediğini belirten Tunç, bu nedenle birçok çiftçinin icralık olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 40 bin çiftçinin bulunduğu Nevşehir'de 20 bin dolayında çiftçinin borçlarından dolayı gayri menkullerine, araçlarına ve banka hesaplarına haciz konulduğunu belirten Tunç, "2000 yılında Bakanlar Kurulu'nun bir kararı vardı. Çiftçinin Doğrudan Gelir Desteği ve Alternatif Ürün Desteği'ne bu karar ile kamu kurum ve kuruluşları alacaklarından dolayı haciz koyamıyordu. Ne yazık ki 2008 yılında bu karar değiştirildi ve kamu alacaklarından dolayı
çiftçilerin Doğrudan Gelir Desteği ve Alternatif Ürün Desteği alacaklarına haciz konulabiliyor. Böyle olunca büyük önem taşıyan bu destekler çiftçiye ulaşmadı. Şu anda her iki çiftçiden biri icralık durumda" ifadelerini kullandı.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, çiftçilerin sıkıntılarından kurtulabilmesi için hükümetten acil olarak bir tarım paketi hazırlamasını beklediklerini sözlerine ekledi. Bu arada Nevşehirli çiftçiler ise ürünlerini neredeyse zararına sattıklarını belirterek, ekonomik şartların bu şekilde devam etmesi durumunda önümüzdeki yıl ekim yapamayacaklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 11:57:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zgr IP: 88.224.139.xxx Tarih : 25.11.2008 12:50:40

kendi düşen ağlamaz etme bulma dünyası.tabi bu lafım herkes için değil o bölgede bazı kişisel değerleri olmayanlar var onlara söylüyorum.Diğer çiftçilere gelince Allah yardımcıları olsun devlet zaten siğil hastalığını fırsat bilip bi darbe vurdu devamını getiriyor...