4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Ergin baro başkanlarıyla buluştu

SADULLAH ERGİN NEVŞEHİR'DE

Adalet Bakanı Sadullah Ergin katıldığı konferansta, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Bakan Ergin, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Kayseri Barosu tarafından Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde gerçekleştirilen 'Avukatlık Meslek Sorunları ve Yargı Reformu Stratejisi' konulu konferansa katılan Ergin, burada 57 ayrı baro başkanlığının üyelerine konuştu.

Ergin, Atatürk'ün işaret ettiği hedefleri yakalayabilmek için, adalet sisteminin sürekli değişmesi ve geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ergin, "Elbette bu değişim ve gelişimin eksenini, ülkemizin ihtiyaçları, halkımızın talepleri, modern dünyanın kabul ettiği demokrasi ve insan hakları anlayışı oluşturacaktır. Bu değişim ve gelişim politikamız ile güven veren bir adalet sisteminin oluşturulması suretiyle, insan haklarına dayalı çağdaş ve eksiksiz demokrasinin tesisini amaçlamaktayız. Bakanlığımız tarafından ortaya konulan ve benimsenen söz konusu vizyonun gerçekleştirilmesine yönelik olarak yaptığımız önemli çalışmalardan biri de 'Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı'dır" dedi.

'Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeniden yapılandırılması konusunun sık sık gündeme gelmesine rağmen çözümü için adım atılmadığına işaret eden Ergin, "Bu kapsamda hazırlanan strateji belgesi yargı çevrelerinde uzun süredir dile getirilen ancak bir türlü çözümü için adım atılmayan pek çok konuda değişimi içermektedir. Dolayısıyla yargı reformu konusunun belki de ilk kez bu derece kapsamlı ve bütünleyici bakış açısı ile ele alındığını söyleyebilirim. Eylem planı incelendiğinde, Adalet Bakanlığı'nın bugün kendisinde olan pek çok yetkisinden yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi adına vazgeçtiğini göreceksiniz. Bu yaklaşım dahi bizim yargı reformunu bugünü düşünerek değil, geleceği planlayarak yaptığımız ve konulara sadece kendi açımızdan değil yargının sağlıklı işlemesini düşünerek baktığımızı göstermektedir. Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkililiği konusuna, önemine binaen vurgu yapmak gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Hukukun üstünlüğüne dayalı ve kuvvetler ayrılığı sistemini benimseyen devletlerin amacının evrensel ilkeler ışığında oluşturulan hukuk kurallarına vatandaşların ve devlet kurumlarının uymasını sağlamak olduğunu belirten Ergin, "Böyle bir sistemde hukuk kurallarının uygulanmasında herhangi bir kişi veya kuruma ayrıcalık tanınamayacak, kurallar hukukun üstünlüğüne göre yorumlanacaktır. Unutulmamalıdır ki hukukun üstünlüğü hukukçunun üstünlüğü anlamına gelmemektedir. Üstün hukuk kuralları hukukçular için de bağlayıcıdır" şeklinde konuştu.

SADULLAH ERGİN NEVŞEHİR'DE
SADULLAH ERGİN NEVŞEHİR'DE
SADULLAH ERGİN NEVŞEHİR'DE
İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2009 Cumartesi 13:30:02
Güncelleme :12 Aralık 2009 Cumartesi 17:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?