4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

'Erozyon ve Çevre Eğitimi Semineri'

TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal başkanı Hayrettin Karaca, iklim değişikliğinde insan faaliyetlerinin etkili olduğunu söyledi.

TEMA Vakfı ile Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından ortaklaşa düzenlenen, 'Erozyon ve Çevre Eğitimi Semineri' Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Seminere, Nevşehir Vali Yardımcıları Vural Demirtaş ve Mustafa Kemal Keskin, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, TEMA Vakfı Kurucusu Hayrettin Karaca, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Seminerin açılışında konuşan TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, TEMA'nın arkasına aldığı toplumsal destek ile Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.

Çeşitli siyasi görüşlerden, farklı düşüncelerden insanların çevrenin korunması için TEMA çatısı altında bir araya geldiklerini ifade eden Çalık, "Bütün siyasi görüşlerden, bütün etnik kökenlerden, bütün kültürlerden insanlar, TEMA 'da toplanıyor. Her renkten insanlar burada tek yürek oluyor. Bu sebeple ben TEMA'lıyım. Ülkemizde siyasi çalkantılar hep oldu ve olacakta, ama TEMA Vakfımız da bunların hiçbiri yok. Burada tek yumruk olduk ve tek bir savaşımız var. Bu savaşı yaparken de hiçbir menfaat gözetmeden ve gerektiğinde kendi cebimizden para harcayarak bu çalışmaları yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç da, üniversitelerinde böylesine önemli bir konuda seminer düzenlemekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
Ardından söz alan TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri konusunda insanların yıllar öncesinde uyarılmasına karşın gerekli tedbirlerin zamanında almadığını söyledi.

Ozon tabakasının delinmesinde olduğu gibi iklim değişikliklerinde de insan faaliyetlerinin önemli rol oynadığını vurgulayan Karaca, "Dünya bir sıkıntılar yumağı içerisinde onu biliyoruz. Ülkemiz, Türkiye'de bu yumağın bir parçası. Türkiye' de bu dünyanın bir parçası olduğuna göre bu sıkıntılar yumağının dışında kalamaz. Ülke olarak bizim çözeceğimiz dertler olabilir. Bizim tarım alanlarımızı dışarıdan bir ülke gelip kurtarmayacak. Bizim erozyonla mücadelemiz dışarıdaki hiçbir ülkeyi ilgilendirmiyor. Ama beraber çözeceğimiz olaylarda var. Küresel ısınma durup dururken başımıza gelmedi. Bir anda olmadı. Zamanında ozon tabakasının delinmesine karşı duyulan endişelere karşı geldiler. Bugün artık hiç şüphe etmiyoruz ki, küresel ısınmada insan faaliyetleri ile oluştu. Küresel ısınmayı ve beraberindeki iklim değişikliklerini bu konuda araştırmalar yapan bilim adamları dünyaya ilk kez 1993 yılında duyurdu. Bu duyuruyu yaparken de Türkiye ile ilgili de bir bilgi verdiler. Kuzey Akdeniz ülkeleri ve Anadolu 2020-2025 li yıllar içinde kurak bir iklime girecek. Bu hemen hemen bir varsayımdı. İspat edilememişti. Ve bunu bilim adamları 5 sene sonrada tekrarladılar. Bu kez bu beklentinin mutlak suretle olacağını söylediler" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 14:32:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?