3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Erozyonla mücadele haftası

TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, Türkiye'de her geçen gün çölleşen bölgelerin bulunduğunu ve bu bölgelerde TEMA'nın Tarım ve Köyişleri ile Çevre ve Orman bakanlıklarıyla çalışmalar yaptığını söyledi.

17-23 Kasım 'Erozyonla Mücadele Haftası' nedeniyle bir açıklama yapan TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, erozyon konusunda siyasetçilerden, kamuoyundan, toplumdan ve bireylerden üzerlerine düşen sorumluluk ve görevleri yerine getirmelerini istedi. Erozyonun basit bir kelime olmadığını ve geleceğimizi yok edecek büyük bir tehlike olduğuna dikkat çeken Çalık, "Türkiye'mizde çölleşen yöremiz var mı? Duydunuz mu? Tahmin ediyorum ki çoğunluğumuz çölleşen bir bölgemiz olduğunu duymadı. Çünkü bu konuda devlet yetkililerimiz yeterince halkımızı bilgilendirmedi veya bu durumu önemsemedi. Ne yazık ki şu anda çölleşen bölgemiz var ve Tema Vakfımız burada, Tarım ve Köyişleri ile Çevre ve Orman bakanlığıyla birlikte büyük bir mücadele veriyor. Bu bölgemiz neresi mi? Karaman, Karapınar ve Konya'nın güneydoğu bölgeleri. Bu bölgelerimizin büyük bir bölümünde üst toprak tamamen erozyona uğrayarak yok olmuş. Bu bölgenin büyük bir bölümünü kum tabakasının kaplaması nedeniyle canlı bir bitki çeşidi kalmamış, yok olmuş" dedi.

Konuşmasında Arabistan ve Afrika çöllerini örnek göstererek buralarda çok nadir canlı çeşidinin yaşadığını belirten Orhan Çalık, "Bu bölgede üretim yok, hayat yok, su yok. Var olan şey ise, gündüz yakıcı sıcak, gece dondurucu soğuk, kuraklık, susuzluk, açlık, bulaşıcı hastalıklar, kum fırtınaları ve boş bir dünya var. Bu nedenle toprağımızın kıymetini bilelim. Şu anda sahip olduğumuz tüm nimetler bize Allah'ın emanetidir. Suyumuz topraktan, ekmeğimiz topraktan, etimiz topraktan, mobilyamız, kalemimiz, kitabımız, oksijenimiz ve mezarımız topraktan. Lütfen onun kıymetini bilelim ve onu koruyalım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 11:22:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?