5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Fener Rum Patriği Nevşehir'de

FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS NEVŞEHİR'DE (1)

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Nevşehir'de Yunanistan Kapadokya Dernekleri Birliği tarafından düzenlenen, "Kapadokya-Medeniyet Beşiği" isimli panele katıldı.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki Perissia Otel'de Yunanistan Kapadokya Dernekleri Birliği tarafından düzenlenen, "Kapadokya-Medeniyet Beşiği" paneline; Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yanı sıra İskenderiye Patriği Teodonos, Atina Başepiskoposu İeronimos, Rus Patrikhane Temsilcisi Baş Episkopos Voloholamsk İlarion, Yunanistan Kilisesi'nden Zakintos Adası Metropoliti Hrisostomos da katıldı.

Panelin açılışında konuşan Yunanistan Kapadokya Dernekleri Birliği Başkanı Teofanis İsaakidis, 86 yıl sonra bu topraklarda atalarının yaşam şekillerinin ele alındığı bir paneli düzenlemenin mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. İsaakidis, derneklerinin çalışmalarına Patrikhane'nin gösterdiği yakınlıktan dolayı Fener-Rum Patriği Bartholomeos'a minnet borçlu olduklarını kaydetti.

Daha sonra Bartholomeos'un 19 yıllık Patrikhane hizmetlerinin dile getirildiği bir sunum yapıldı. Bartholomeos'un Ekümenik Patrik olarak Ortodoksların dini hizmetlerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve çevre alanında önemli çalışmalara imza attığının dile getirildiği sunumda, semavi dinlere mensup insanların barış ve dostluk içerisinde yaşamasına yönelik yaptığı bu çalışmaların büyük bir önem taşıdığı vurgulandı.

Daha sonra Yunanistan Kapadokya Dernekleri Birliği Başkanı Teofanis İsaakidis, Hristiyanlık dünyasının önemli kazançlar sağlamasında gösterdiği başarılı çalışmalardan dolayı Aziz Vasilios'un Altın Haç'ını Fener-Rum Patriği Bartholomeos'a takdim etti.

Fener-Rum Patriği Bartholomeos da Kapadokya bölgesinin Hristiyanlık dünyasında bir çok aziz ve keşişin yetiştiği önemli bir merkez olduğunu belirterek, "Kapadokya'da bulunmaktan mutluyum. Buralara yeniden gelmek, geçmişimizin yaşadığı yerlerde yeniden ibadet edebilme şansını bulmak bizleri çok mutlu etti. Bu bölgede yaşamış, Hıristiyanlığa ve bu topraklara hizmet etmiş ve hayatlarını kaybeden liderlerimizi şükranla anıyorum. Bugün ne mutlu ki bize yeniden bu topraklarda birlikteyiz. Hepimiz İsa'nın

kardeşleriyiz. Bugün bizi burada bir araya getiren Yunanistan'daki Kapadokya Dernekleri Birliği'ne teşekkürlerimi sunuyorum. Kapadokya bölgesi, Hristiyanlık öncesi dünya genelinde bilinmiyordu. Hristiyanlıkla birlikte Kapadokya bölgesi kutsal topraklar olarak algılandı. Bu bölge, İncil'in işlenmesi ile birlikte önemli kutsal bir bölge haline geldi. Hristiyanlık burada köklendi, gelişti ve büyük keşişler ve rahipler yetişti. Bu topraklar bizim için vazgeçilmez bir önem taşıyor çünkü büyük azizlerimiz burada

yetişti. Kapadokya bölgesinde yaşayan bir kısım Hıristiyanlar dillerini kaybetseler de dinlerini ve kültürlerini çok iyi bir şekilde yaşamışlardır. Hristiyanlıklarından hiçbir şey kaybetmemişlerdir. Bölgede Hristiyanlık öğretisinin halen yaşadığını görmekteyiz. Bizler de geçmişten günümüze yapılan işi şeyleri örnek alarak, insanlığa faydalı işler yapmayı sürdüreceğiz. Günümüz dünyasında bazı haksızlıklar yapılsa da çocukların masum kalplerinde birçok temiz duygu yaşamaktadır. Bunlar faydalı şeyler yapmamız

için bize yol gösteriyor. Kapadokya'nın zengin siyasi mirasını korumada katkıda bulunmamızdan dolayı verilen bu haçı bizlere takdim edenlere teşekkür ediyorum. Sizler atalarınız kökenlerini araştırmak, yakından görmek için geçmişin parlak ışığı içerisinde atalarınızın çektiği acıları ve sevinçleri hatırlıyorsunuz. Neslimizin burada geçirdiği zor ve sevinçli anlara şahit oluyorsunuz. Bundan örnek alarak daha güzel bir geleceğe yönlendiğinize inanıyorum. Çocuklarınıza gerçek Ortodoks Yunan Kültürü içerisinde

yetiştirilmeleri konusunda eğitim verin. Ben bu ödülü aziz İsa'nın evi adına alıyor ve kabul ediyorum. Neslimizin gelecekte de devam ettirilmesini Yüce Tanrı'dan niyaz ediyorum" diye konuştu.

Panele katılan konuklara, Yunanistan Kapadokya Dernekleri Birliği tarafından çeşitli hediyeler verildi.

FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS NEVŞEHİR'DE (1)
FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS NEVŞEHİR'DE (1)
FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS NEVŞEHİR'DE (1)
İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2010 Cumartesi 16:22:02
Güncelleme :26 Haziran 2010 Cumartesi 17:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?