4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Gök: 'Önce iç piyasa canlanmalı'

Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök, Türkiye ekonomisinin toparlanabilmesi için öncelikle iç piyasanın canlandırılmasının şart olduğunu ve ekonomik krizin atlatılabilmesi için de milli gelirin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hane halkı harcamalarının canlı tutulması gerektiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TESK, TÜRK İŞ, TİSK, HAK İŞ, KAMU SEN, TİM, TÜSİAD ve MÜSİAD tarafından başlatılan "Kriz varsa çare de var" adlı kampanya hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Nevşehir Ticaret Odası Meclis Başkanı Sacit Uzer, Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Sunar ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sacit Uzer, ekonomik krizin atlatılması için sivil toplum kuruluşları olarak bir araya geldiklerinin ve Türkiye'nin krizden çıkış çabalarına katkıda bulunabileceklerini düşündüklerini kaydetti.

Bu çerçevede alternatifler üretmeye de devam edeceklerini belirten Uzer, "Türkiye'nin yüzü gülsün diye geniş bir mutabakat zemini oluşturmaya çalışıyoruz. Bu girişim ile biz tulumbaya ilk suyu döküyoruz. Herkesi de bize katılmaya davet ediyoruz. Toplumun üreten kesimini temsil eden işçi ve işveren kuruluşlarıyla bir araya gelerek, ekonomiyi canlandırmaya nasıl bir katkı verebiliriz diye baktık. Kampanyamız, önümüzdeki aylarda genişleyecek, farklı sektörlere dinamizm getirmeyi hedefleyecek. Sektör temsilcileri, bankalar, kamu kurumları ortak hedef için; ekonomiye canlılık getirme hedefi için girişimlerde bulunacaklar. Bu kampanyamız hükümetin alacağı tedbirler ve ekonomideki gelişmelere bağlı olarak gündeme gelecek. Bu birliktelik, projenin Türkiye sathına yayılması için son derece önemlidir. Üreten Türkiye Platformu isteyen herkese açıktır. Ayrıca, burada değerli medyamızdan da destek bekliyoruz. Hepimiz aynı geminin içindeyiz" dedi.

Daha sonra konuşan Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök ise, kampanya çerçevesinde işçi, işveren, esnaf ve memurların el ele verdiklerini ve Üreten Türkiye Platformu'nu kurduklarını açıkladı. Gök, "Üreten Türkiye'nin şirketleri, çalışanları, esnafı bu krizden daha az hasar görsün diye "Kriz Varsa Çare De Var" diyor, "Türkiye'nin yüzü gülsün" diye herkese sesleniyoruz. Bu kriz diğerlerine benzemiyor, pek çok ülkede sektörlere, şirketlere, esnaf ve çalışanlara zarar veriyor. Elbette bir gün etkisini azaltacak ve sona erecek. İşte o gün krizden daha az hasar görmüş ülkeler, uluslararası rekabet yarışına diğerlerinden önde devam edecek. Türkiye'miz de krizden etkilenen ülkelerden biri. Tüketim ve üretim azalıyor, işsizlik rekor düzeyde. Ama kriz varsa çare de var. Ayağa kalkmak için bir fitilin ateşlenmesine ihtiyaç var. Ne kadar tek vücut olursak, ekonomik gücümüz ve hedeflerimize ulaşma şansımız o kadar artacak. Öncelikle şunu anlamalıyız ki, "üretim-tüketim-istihdam" birbirine bağlı. Biri olmazsa hiç biri yok. Tüm dünyada tüketim düştü. Türkiye ekonomisinin toparlanabilmesi için öncelikle iç piyasamızı canlandırmamız şart. Bu krizi atlatmamızı sağlayacak şey, milli gelirimizin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hane halkı harcamalarını canlı tutmaktır. Üretime ve tüketime açık, genç nüfusu ile Türkiye bu anlamda çok şanslı. Bugün dünya bizim ürettiğimizi tüketiyor. Ürünlerimizi 200'den fazla ülkeye satıyoruz, üretim gücümüzü tüm dünya kabul etti. Avrupalıların satın aldıkları her bin dayanıklı tüketim ürününden 200'ü, her bin otomobil ve ticari araçtan 62'si Türkiye'de üretiliyor" diye konuştu.

Toplantıda son olarak söz alan Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Sunar ise, ekonomik krizin etkisiyle tüm dünyada tüketimin düştüğünü, buna bağlı olarak üretimin azalarak işsizliğin arttığını kaydetti. Sunar, "Krizin olumsuz etkilerini azaltabilmek amacıyla resmi makamlarca ve sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli çalışmalar planlanmakta ve uygulamaya konulmaktadır. Ekonomik kriz esnaf ve sanatkarlarımızı da giderek artan şekilde etkilemektedir. Konfederasyonumuzca ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak faaliyetlere gidilerek esnaf ve sanatkarlarımızın krizi en az hasar ile atlatmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çerçevede ülkemizin en büyük meslek kuruluşları ile iş veren ve işçi örgütleri bir araya gelerek 'Kriz varsa çarede var' kampanyası başlatmayı kararlaştırdı.

Başlatılan bu kampanya; ülkemizde iç pazarı canlandırmaya yönelik faaliyetleri hayata geçiren, tüketici ile üreticiyi buluşturan, sonuçta ülkemiz sanayisini hep birlikte kalkındırmayı amaçlayan önemli bir sosyal proje olarak değerlendirilmektedir. Yaşanan ekonomik krizden çıkabilmenin yolu kendimize ve ürettiğimize güvenmekten geçmektedir. Bu zorlu süreci atlatabilmek için her kesimin üstüne düşen sorumlulukları bulunmaktadır. Hükümetin de üstüne düşeni yapması, her kesime destek vermesi ve ekonomik ve siyasi istikrar ve güveni sağlaması kamuoyu tarafından beklenmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 14:52:19
Güncelleme :26 Mayıs 2009 Salı 14:58:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?